Στη σκιά των κοινωνικών αναταράξεων που προκαλούν οι συνεχείς καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις αλλά και της δραματικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων στην Αττική συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό με στόχο την προώθηση πέντε σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τα εργασιακά – τηλεργασία, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οικογενειακό δίκαιο – συνεπιμέλεια των ανηλίκων, το νέο πλαίσιο για τα κατοικίδια αλλά και ρυθμίσεις για ΜΚΟ και ιδρύματα.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προωθείται κανονικά το κυβερνητικό πρόβλημα και να μην εμφανίζει η κυβέρνηση σημάδια κόπωσης και αρρυθμίας σε μία χρονική περίοδο που υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που αναγκάζει την κυβέρνηση να στρέψει στη διαχείρισή της μεγάλο βάρος του μηχανισμού της. Ουσιαστικά το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω ο πρωθυπουργός είναι ότι παρά την πανδημία δεν ακυρώνεται σε καμία περίπτωση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, γι΄αυτό και δεν δικαιολογείται καμία αναβολή.
Με νόμο η τηλεργασία στο Δημόσιο
Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο για την μετά covid εποχή, κατά τα διεθνή πρότυπα.
Οι βασικές αρχές του θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, καθώς πρόθεση του υπουργείου είναι η θεσμοθέτηση για όλους τους δημόσιους φορείς, ενός ενιαίου τρόπου οργάνωσης της εξ αποστάσεως εργασίας, με βάση κοινές αρχές, κανόνες και μεθόδους διαχείρισης, όχι μόνο σε έκτακτες περιόδους αλλά κυρίως σε συνθήκες κανονικότητας.
Η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά σε πρώτη φάση τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που δεν σχετίζονται άμεσα με την εξυπηρέτηση πολιτών, δηλαδή των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριακού τομέα, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν μισθοί και ωράρια εργασίας. Πριν την πλήρη εισαγωγή του στο σύνολο του Δημοσίου, εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένους φορείς.
Σε νέα βάση οι σχέσεις γονέων – τέκνων με τη συνεπιμέλεια
Σε νέες βάσεις τοποθετεί τις σχέσεις γονέων-τέκνων η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «Συνεπιμέλεια». Νέο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας αλλάζει βασικές διατάξεις του οικογενειακού δικαίου που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών διαζευγμένων γονέων. Με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού ρυθμίζονται εκ νέου ζητήματα επιμέλειας και χρόνου επικοινωνίας με τους γονείς.
Έτσι, καθιερώνεται ελάχιστος χρόνος επικοινωνίας στο 1/3 του χρόνου για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του, θεσμοθετείται από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας για κρίσιμα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως εκπαίδευση, ονοματοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, προωθείται η επίλυση των διαφορών μεταξύ των γονέων θα γίνεται από ειδικούς οικογενειακούς διαμεσολαβητές.
Με ένα… κλικ τα συναινετικά διαζύγια
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η έκδοση e-διαζυγίου, δηλαδή του διαζυγίου με διαδικασίες εξπρές μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική διάταξη «οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου».
«Ασπίδα» για τα ζώα συντροφιάς
Νέο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα επιχειρεί να εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο βίας και κακομεταχείρισης απέναντι τους. Έτσι τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια, αλλά και κανόνες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.
Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει πλέον ρητά τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης), ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου.