Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε από το βήμα της βουλής στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας τονίζοντας πως «η σιωπή δεν είναι χρυσός, είναι μαύρη συνενοχή».
Στη συνέχει ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Στήνετε ένα ιδιότυπο αστυνομικό κράτος μέσα σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα κράτος αυταρχικό, σε ένα κράτος αστυνομοκρατίας και σε ένα κράτος εκδικητικό. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια εμβληματική εκδικητικού τύπου πράξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αυτό που κάνετε είναι αδιανόητο. Να πάρετε άμεσα την αυτονόητη απόφαση για να σταματήσει από πλευράς του κράτους δικαίου η παραβίαση νόμιμων δικαιωμάτων του»
Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «κυρίες και κύριοι, στήνετε ένα ιδιότυπο αστυνομικό κράτος μέσα σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αξιοποιώντας απολύτως την περιστολή του δημόσιου χώρου, την αδυναμία του κόσμου να συζητήσει δημόσια, να παρέμβει, να διαμαρτυρηθεί, να διεκδικήσει δικαιώματα. Το κάνετε συνειδητά. Το κάνετε επί μήνες φέρνοντας συνεχώς νομοσχέδια τα οποία κατατείνουν στο να υπάρξει τυπικά ή άτυπα, ομολογημένα ή ανομολόγητα, αστυνομικό κράτος στη χώρας μας. Αστυνομία παντού και μία αντίληψη άνευ προηγουμένου, αυταρχισμού και καταστολής».
Και συνέχισε: «Χθες αυτά που συνέβησαν στο ΑΠΘ ήταν πολύ ενδεικτικά. Διμοιρίες ολόκληρες εναντίον φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις κλειστές σχολές, για τη δυνατότητα να μπορούν να συνέρχονται για το δικαίωμα να πουν τις απόψεις τους. Και έκαναν αυτές τις πράξεις για τις οποίες μέσω φωτογραφικού υλικού η ελληνική κοινωνία πραγματικά ανατρίχιασε.
Τις τελευταίες 4 ημέρες 200 άνθρωποι έχουν προσαχθεί με αφορμή τρεις συγκεντρώσεις που είτε έριχναν τρικάκια, είτε φώναζαν συνθήματα, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Μετατράπηκαν σε συλλήψεις και έγιναν μηνυτήριες αναφορές, πάνε στο δικαστήριο. Τι σχέση έχει με αυτό που συζητάμε σήμερα εδώ; Μιλάμε για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, για ήπιες ειρηνικές διαμαρτυρίες, δεν υπάρχει από την αστυνομία καμία κατηγορία για αυτούς τους 200 ανθρώπους. Πού ζούμε; Έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα; Εγώ που είμαι παλιότερος δε το θυμάμαι. Απαράδεκτο απολύτως. Είναι σαφές ότι αξιοποιείτε την πανδημία για να στηθεί αυτό το αστυνομικό κράτος».
Ο κ. Βούτσης είπε επίσης ότι «επί μήνες σας έχει ζητηθεί να γίνει συζήτηση εδώ στη Βουλή για το πόρισμα του κ. Αλιβιζάτου, το οποίο με δική σας απόφαση έγινε για τις αυθαιρεσίες στο χώρο της αστυνομίας, για να σημειωθούν ζητήματα τα οποία χρίζουν μιας διαφορετικής οπτικής. Δεν το φέρνετε αυτό το υλικό.
Σε ποιους δίνετε αναφορά; Σε ποιο ακροατήριο; Γιατί το κάνετε; Όταν σας επαναλαμβάνω ότι και όλοι οι ανώτεροι διεθνείς οργανισμοί, η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε, αλλά και από πλευράς του ΟΗΕ, ειδικά για την πολύμηνη πανδημία και τις ειδικές καταστάσεις που ζουν οι κοινωνίες με περιστολή δικαιωμάτων και με άνοιγμα άλλων διόδων για επιτηρούμενες κοινωνίες έχουν θέσει θέμα μη καταστολής, μη αξιοποίησης για αυταρχισμό από τη πλευρά των κυβερνήσεων».
«Ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ»
Στη συνέχει ο κ. Βούτσης συμπλήρωσε: «Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μετατραπεί στη χώρα μας και δεν θα επιτευχθεί ακόμα αν είναι και συνειδητή ακόμα η προσπάθειά σας -αφήνω ένα ερωτηματικό-σε ένα κράτος αυταρχικό, αστυνομοκρατίας, σε ένα κράτος εκδικητικό. Είναι πάρα πολλά τα συμβάντα όλους τους τελευταίους μήνες και τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Και είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο ζήτημα που αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι και στο οποίο κωφεύετε επί μέρες τώρα.
Υπάρχουν ανακοινώσεις, παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΡΑ25, του ΚΚΕ για το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μία υπόθεση η οποία οδηγείται σε δραματική εξέλιξη για τη ζωή του κρατουμένου, καταδικασθέντος για εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας. Με την διάθεση που εκδηλώνετε δια της σιωπής και της μη λήψης μέτρων για να υπάρξει μια εμβληματική, εκδικητικού τύπου πράξη, στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατουμένου.
Τι ζητάει; Να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ, που εσείς και όχι εμείς, ψηφίσατε. Ο νόμος είναι σαφής, εφόσον αρθεί το καθεστώς στις αγροτικές φυλακές ο κρατούμενος επιστρέφει στη φυλακή από την οποία είχε μεταταχθεί. Αυτό το απλούστατο αίτημα, για το οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί διεθνείς παράγοντες, εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Γαβράς και δεκάδες άλλοι. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε. Και τι απαντήσατε στα ερωτήματα που σας έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη; Επιφυλαχθήκατε να απαντήσετε. Απαράδεκτο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ανεξάρτητες αρχές κατά το δοκούν. Το Δικαιακό μας σύστημα είναι προοδευτικό. Πριν 2 βδομάδες αφέθηκε ελεύθερος μετά από 7 χρόνια, χωρίς δημόσιες διαμαρτυρίες, καταδικασμένος για 2,1 εκατ τόνους ηρωίνης, για την γνωστή υπόθεση του Noor 1. Αφέθηκε ελεύθερος. Σκεφτείτε πόσους θανάτους έχει επιφέρει η πράξη του καταδικασθέντος. Κι όμως κατά το ισχύον δικαιακό μας σύστημα αφέθηκε ελεύθερος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα αφορά την εφαρμογή του νόμου. Τίποτε άλλο. Και φυσικά σημειώνω την σύντομη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν δεν είχε τις αντιλήψεις που έχει, θα ήταν η τελευταία από την οποία θα ζητούσε κανείς μία δήλωση για το θέμα. Και απάντησε ότι ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι το δραματικό τοπίο, που ξεκινάει από το Δομοκό και φτάνει στο ΑΠΘ. Ένα τσιγάρο δρόμος. Κάποτε υπήρχε η εντελώς λάθος αντίληψη, ότι από το τρικάκι στην εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια δεν υπάρχει πολύς δρόμος κ γι’ αυτό πρέπει να χτυπάμε όποιον πετάει τρικάκια για να μην φτάσουν στις εγκληματικές ενέργειες. Τι σχέση έχει αυτό με το κράτος δικαίου, καμία. Είναι αυτό Δικαιοσύνη; Όχι φυσικά. Αυτό τι σχέση έχει με φιλελεύθερη κυβέρνηση όπως θέλετε να παρουσιάζεστε.
«Δεν μπορείτε να κωφεύετε»
Ο τέως πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατέληξε λέγοντας πως «δεν εκδηλώνω απλά την απογοήτευση και κατάπληξη, για το πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κωφεύει σε αυτά τα ζητήματα. Δεν αναφέρομαι καν στον υπουργό προστασίας του πολίτη, ο οποίος διαχειρίζεται πολύ καλά τη στρατηγική της έντασης, και το φόβου μέσα στην πανδημία. Είναι αθλιότητα ως άσκηση πολιτικής.
Δεν μπορείτε να κωφεύετε, να απαντάτε προσχηματικά και ιδεοληπτικά και εκδικητικά να θέτετε αυτήν την πολιτική στην υπηρεσία της καταστολής, στον αυταρχισμό και την επικινδυνότητα για τη ζωή κρατουμένων, που έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν τα νόμιμα. Θα πρέπει να πάρετε αποφάσεις για να σταματήσει αυτή η επέλαση και οικοδόμηση αστυνομικού κράτους στη χώρα, και να πάρετε την αυτονόητη απόφαση για να σταματήσει από την πλευρά του κράτους δικαίου η παραβίαση νόμιμων δικαιωμάτων του εν λόγω κρατουμένου.