Οκτώ ημέρες απέμειναν από την λήξη του τρίτου σκληρού lockdown στην Αττική και ήδη πληθαίνουν οι φωνές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανάγκη παράτασης των μέτρων τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδουν, μειώνοντας τον όγκο των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμενων ασθενών με Covid-19.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αποτελεί η μερική επαναφορά των δραστηριοτήτων, καθώς το κόστος ανά εβδομάδα με κλειστό το λιανεμπόριο ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, που «ρίχνει» χρήματα για τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων αλλά βλέπει το «βαρέλι» του κρατικού κορβανά να αδειάζει απειλητικά.
Ήδη το Μαξίμου επεξεργάζεται σχέδιο για τη συνετή και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ορίζοντα το Πάσχα (2 Μαΐου), με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα». Έτσι, το πιθανότερο είναι να δούμε άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη το προσεχές διάστημα, σταδιακή αλλά ασφαλή χαλάρωση των μέτρων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν την άρση
Η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής πορείας της χώρας (σταθεροποίηση των κρουσμάτων) σε συνδυασμό με την καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι ανεβάζουν ρυθμό οι εμβολιασμοί και οι παραδόσεις των εμβολίων από τον Απρίλιο αυξάνονται σημαντικά και με νέα εμβόλια στη «φαρέτρα» του υπουργείου Υγείας, αποτελούν ένα καλό «κοκτέιλ», το οποίο δίνει περιθώριο για λελογισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, η εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και οι προβλέψεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, επιτρέπουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κανονικότητα. «Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω, ότι καθώς θα μπαίνουμε στην Άνοιξη, η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό, θα αφήνουμε πίσω μας την πανδημία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού με λίγα κλικ
Εν τω μεταξύ, διαθέσιμο είναι πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, γεγονός που αποτελεί «διαβατήριο» για τις μετακινήσεις.
Η σχετική βεβαίωση διατίθεται από την πλατφόρμα gov.gr και για την έκδοσή της απαιτούνται τα εξής:
-Οι προσωπικοί κωδικοί εισόδου στο Taxisnet για την είσοδο στο σύστημα.
-Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Μετά την έκδοσή του το πιστοποιητικό μπορεί τόσο να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή όσο και να εκτυπωθεί για χρήση ή κατάθεση σε υπηρεσία. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να το λαμβάνουν, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, από τα ΚΕΠ μετά από ραντεβού.
«Αγκάθι» το κλειστό λιανεμπόριο
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν το συντομότερο και με υγειονομική προστασία η κοινωνία και η αγορά. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πλέον μικρά και οι πόροι πεπερασμένοι, συνεπώς το Μαξίμου περιμένει εντός της προσεχούς εβδομάδας την εισήγηση των ειδικών για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Το σχέδιο είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν ξανά με τη μέθοδο τόσο του click away όσο και του click in shop καθώς και να επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για την εστίαση
Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα θα αφορά μόνο την εστίαση και θα διατεθεί προκειμένου να στηριχθεί ο εν λόγω τομέας, καθώς υπέστη μεγάλες απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου ενόψει του επικείμενου ανοίγματος.
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια, για να επανέλθει στα προ covid επίπεδα ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος έχασε πέρυσι πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κατεβάσουν οριστικά “ρολά” καθώς έχουν λυγίσει από το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύονται.
Σήμερα στον κλάδο, ο οποίος υπολογίζεται ότι συμμετέχει -άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περί τους 330.000 εργαζόμενους, συνεπώς καθίσταται σαφές, ότι το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής είναι τεράστιο και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.
Αρχές Μαΐου ανοίγει το catering
Σήμα στις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους και αντίστοιχες εκδηλώσεις στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι στις αρχές Μαΐου θα επιτραπεί το άνοιγμα αυτού του κλάδου. Στόχος είναι πολίτες και επιχειρηματίες να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, δεδομένου ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις και ο όγκος των αιτημάτων είναι πολύ μεγάλος.