Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολιτικής πλειοψηφίας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «με τους κύκλους της συμμετοχής, της στήριξης, της ανοχής, έτσι ώστε να μπορεί το εγχείρημα της κυβέρνησης της Αριστεράς να αποδώσει καρπούς και βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα».
«Η αγωνία μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, πιο φερέγγυοι για να διαμορφωθεί μια ευρύτατη συμμαχία δυνάμεων που θα αποτρέψει τις μεγάλες αντιθέσεις που θα υπάρξουν, τις τρικλοποδιές, ενόψει αυτής της πιθανολογούμενης για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη ανάληψη της διακυβέρνησης από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο κ. Βούτσης.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «διαμορφώνεται, συμπυκνώνεται, συνειδητοποιείται μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που θέλει την αλλαγή στη χώρα. Είναι πλειοψηφία, δεν είναι παμψηφία -να μην λέμε κουταμάρες ότι είναι ο λαός από τη μία και η μπότα των Γερμανών με 30 οικογένειες από την άλλη στην Ελλάδα. Μακριά από αυτά τα σχήματα».
Παραδέχεται μάλιστα ότι «όσο φτάνουμε πιο κοντά στην υπόθεση τη βάσιμη, τη ρεαλιστική, της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από μια κυβέρνηση με κορμό, ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεσθε ότι βρισκόμαστε ενώπιοι ενωπίοις με σημαντικά ζητήματα, προβλήματα που δεν είναι δυσεπίλυτα, αλλά που για μας είναι σαν αχαρτογράφητα όρια».
Ερωτηθείς για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βούτσης τονίζει: «Όσο διαμορφώνονται στην κατεύθυνση μιας ανομολόγητης αντίληψης από κεντρικές δυνάμεις, ως ανάχωμα στην επέλαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι μια αρνητική διαδικασία. Με άλλες προϋποθέσεις και άλλα μυαλά θα μπορούσε να αποβεί θετικός παράγοντας στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά αυτό θα σήμαινε προφανώς πλήρη αναπροσανατολισμό και ιδεολογικό, επιτρέψτε μου να πω, σε δυνάμεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη δεξιά ή και ακροδεξιά διακυβέρνηση του τόπου με τον κ. Σαμαρά».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας να γίνει στο Παρίσι, ο κ. Βούτσης τονίζει: «Φοβάμαι ότι για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο επεισόδιο, δηλ. αντί να ασχολούμαστε με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας ή και τις διαφορές, τις ενστάσεις και τις συγκρούσεις που υπάρχουν στην όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ασχολούμαστε με το αν τους βλέπει ο πρωθυπουργός, με το πόσο κατώτεροι υπάλληλοι τους διαχειρίζονται, με το αν θα πάνε υπουργοί μας εκεί να τους ελέγξουν και όχι να έρθουν αυτοί εδώ. Νομίζω ότι δεν χρήζει περαιτέρω σχολίου αν δεν είχαν συμβεί όσα έχουν συμβεί στη χώρα που είναι στα όρια της καταστροφής, η κατάσταση θα ήταν για γέλια και για κλάματα».