«Με διαδικασία fast track, καταθέτοντας εκπρόθεσμη τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για του Φάρους και τη Στρατολογία(!), το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ χαρίζει απλόχερα το δικαίωμα στους μεγαλοεργολάβους να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την αγορά μιας και πλέον αποκτούν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν έργα στα οποία μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν, με βάση τα κατώτερα όρια συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου που ίσχυαν μέχρι σήμερα», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, με την τροπολογία αυτή, «τα κατώτατα όρια καταργούνται, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να «χτυπάνε» ακόμα και τα μικρότερα έργα, χωρίς να χρειάζονται θυγατρικές εταιρείες με μικρότερα πτυχία. Τα κατώτερα όρια, υπήρχαν από το 1977 προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα και η ευκαιρία συσσώρευσης εμπειρίας, αναβάθμισης και ανέλιξης όλων των μηχανικών, εργοληπτών και μελετητών».
Επιπλέον, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «καταργούνται και οι γεωγραφικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα αλλά και οι κανόνες που έθεταν το πλαίσιο για τη δημιουργία κοινοπραξίας. Έτσι πλέον μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αναλαμβάνουν έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με οποιαδήποτε εταιρική μορφή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η ρύθμιση «εξαφανίζει τις μικρές και τις μεσαίες εταιρείες. Σήμερα που τα δημόσια έργα είναι ελάχιστα και όσα υπάρχουν είναι μικρού ή μεσαίου προϋπολογισμού οι τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία μικρομεσαίου μεγέθους που ούτως ή άλλως έχουν πληγεί αφενός λόγω της δραματικής συρρίκνωσης του ΠΔΕ αφετέρου των δυσκολιών χρηματοδότησης έργων λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, θα βρεθούν εν μια νυκτί να ανταγωνίζονται τα μεγαθήρια για ένα έργο λίγων χιλιάδων ευρώ».
Το επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι «η συμμόρφωση της χώρας σε προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από σχετικές καταγγελίες», σημειώνει και διερωτάται:
«Γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει άμεσα σε μια προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν;
Εξέτασε τις καταγγελίες από πού προέρχονται;
Διαπραγματεύτηκε με τα αντίστοιχα όργανα της ΕΕ, διατυπώνοντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς των κατασκευών; Γιατί αλλάζει και το καθεστώς των μελετητικών εταιρειών αφού δεν υπάρχει σχετική προσφυγή;
Καταληκτικά, με την υφιστάμενη ρύθμιση οδηγείται στην κατάρρευση και ο κλάδος των μικρό μεσαίων εργοληπτικών εταιρειών και μελετητικών γραφείων.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το τελειωτικό κτύπημα των μικρών τεχνικών εταιρειών;
Μήπως η κατάργηση εγγυητικών επιστολών από το ΤΣΜΕΔΕ και η χορήγηση πιστοληπτικής ικανότητας μόνο από τις τράπεζες, όπου ή θα επιλέγουν «κατά το δοκούν» ή θα δεσμεύουν ότι έχει απομείνει στις μικρές εταιρείες;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση πλέον ενεργεί και πάλι απροκάλυπτα κατ’ εντολή των εθνικών εργολάβων, και αδιαφορεί εντελώς για το αξιόμαχο τεχνικό δυναμικό της χώρας το οποίο οδηγείται σε καταστροφή».