Για παραπλάνηση του Al Jazeera αναφορικά με την υπόθεση της εξαφάνισης των 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το Ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» την περίοδο 1998-2001, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κάνει λόγο η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη.
Σε ερώτησή της προς τον υπουργό, η κ. Γιαννακάκη σημειώνει πως στις 12 Ιουνίου 2014, το αγγλόφωνο πρόγραμμα της Al Jazeera μετέδωσε ερευνητικό ντοκιμαντέρ για την υπόθεση των εξαφανισμένων 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», που συνεχίζει να διασύρει διαχρονικά την Ελλάδα και καταρρακώνει το κράτος δικαίου. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε συνέντευξη του Αλβανού υπουργού Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε πως ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά προβλήθηκε η ακόλουθη γραπτή δήλωση στα ελληνικά και στα αγγλικά με ημερομηνία 22 Απριλίου 2014:
«Η πραγματοποιηθείσα μεταξύ του 2004 και 2005 εισαγγελική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έφερε αποτελέσματα και η σχετική δικογραφία τέθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, κατόπιν εγκρίσεως του Εισαγγελέα Εφετών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού ενημερώθηκα για το θέμα, ζήτησα να ανασυρθεί η δικογραφία από τα αρχείο και ήδη διεξάγεται τακτική ανάκριση και καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι ή όσοι είχαν αναφερθεί τότε, προκειμένου η υπόθεση να ερευνηθεί εκ νέου. Ελπίζω ότι η νέα έρευνα θα φέρει αποτελέσματα, ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν και είτε αυτές είναι διοικητικές είτε ποινικές».
Σύμφωνα με τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, «δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο υπουργός έδωσε ανακριβή στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Στις 9 Μαρτίου 2014, η ανακρίτρια είχε συντάξει γνωστοποίηση πέρατος ανάκρισης και κλήση προς τον πολιτικώς ενάγοντα Παναγιώτη Δημητρά, η οποία επιδόθηκε (και μάλιστα παράτυπα σε άσχετους δικηγόρους!) στις 11 Απριλίου 2014. Όταν ο τελευταίος πήρε αντίγραφο της δικογραφίας, διαπίστωσε πως μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου 2013 που της ανατέθηκε η κατεπείγουσα μάλιστα ανάκριση και 9 Μαρτίου 2014, δεν είχε κάνει απολύτως καμιά ενέργεια. Μετά την ημερομηνία αυτή, την 1 Απριλίου 2014, “προσήλθε αυθορμήτως” να καταθέσει ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος, που δεν έχει καμιά άμεση σχέση με την υπόθεση, για να αμφισβητήσει τον αριθμό των 500 παιδιών που έχει καταγράψει και το ίδρυμα και ο Συνήγορος του Πολίτη, και να προσθέσει πως η υπόθεση “είναι δυσφήμιση για την Ελλάδα”. Επίσης, στις 7 Απριλίου 2014, έδωσε σύντομη κατάθεση η πρώην υποδιευθύντρια του ιδρύματος, που είχε καταθέσει δύο φορές στο παρελθόν.
Το κυριότερο όμως είναι πως στη δικογραφία υπήρχε έγγραφο της προηγούμενης ανακρίτριας, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2008, που διαβίβασε αυθημερόν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο τότε Εισαγγελέας Εφετών και σήμερα Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής, με τα οποία υπενθυμιζόταν το από 28 Αυγούστου 2006 αίτημα για παροχή δικαστικής συνδρομής από την Αλβανία. Και τα δύο αιτήματα έμειναν αναπάντητα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται με μοναδική ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης η αποτελεσματική ανάκριση.
Όπως είναι εμφανές, τέλος, ο ισχυρισμός του υπουργού πως “καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι ή όσοι είχαν αναφερθεί τότε, προκειμένου η υπόθεση να ερευνηθεί εκ νέου” δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού η ανακρίτρια δεν κάλεσε για κατάθεση ούτε καν τον πολιτικώς ενάγοντα και φυσικά ούτε καν τους δημοσιογράφους που είχαν δημοσιεύσει το 2013 σημαντικά στοιχεία».
Η κ. Γιαννακάκη ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης:
- Ποιοί/ές ευθύνονται για την ανακριβή ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης της 22 Απριλίου 2014 και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν σε αυτούς/ές;
- Για ποιο λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να προωθήσει τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής του 2006 και του 2008;
- Δεδομένου πως η υποτίθεται κατεπείγουσα νέα ανάκριση ήταν και χρονοβόρα και προσχηματική, θα ζητήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης από τα αρμόδια δικαστικά όργανα τον πειθαρχικό έλεγχο της ανακρίτριας και την εκ νέου ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο αγνώστων δραστών για να ανατεθεί η ανάκριση σε άλλο/η ανακριτή/τρια υπό την άμεση επίβλεψη Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λαμβάνοντας υπόψη πως τα ερευνώμενα αδικήματα έχουν τελεστεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 1998 και Οκτωβρίου 2001 και άρα έχουν ήδη παραγραφεί κατά ένα μέρος και λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης;