Την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τον κατά το δυνατόν περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας επιχείρησε να βρει η κυβέρνηση προχωρώντας σε μίνι lockdown στην Αττική, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η «εκτόξευση» των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού αλλά και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων που ανατρέπουν τον εμβολιαστικό προγραμματισμό ανάγκασαν την κυβέρνηση να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα και να επιστρέψει το Λεκανοπέδιο από σήμερα σε μία νέα κανονικότητα με αυστηρότερα μέτρα για το λιανεμπόριο και άνοιγμα τελικά μόνο των Γυμνασίων από την προσεχή Δευτέρα. Για να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, επιστρέφει ο υγειονομικός χάρτης, ο οποίος διαχωρίζει σε δύο επίπεδα τις περιοχές: α) επιτήρησης «κίτρινες» και β) αυξημένου κινδύνου «κόκκινες».
Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ
Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής:
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
· Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033.
· Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό
· Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ
Στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο):
· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
· Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια)
· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
· Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
· Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 01/02/2021
Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο):
· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
· Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
· Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια
· Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
· Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
· Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Το παρασκήνιο της απόφασης και το μοντέλο «ακορντεόν»
Μετά από μία σειρά μαραθώνιων συσκέψεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και με την πανδημία να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, οι λοιμωξιολόγοι αποφάνθηκαν ότι η διαφαινόμενη αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων επιτείνουν την ανησυχία και οδηγούν στο μονόδρομο λήψης σκληρότερων μέτρων. Η κυβέρνηση προκειμένου μην χαθεί ο έλεγχος και να παραμείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση υιοθέτησε το μοντέλο «ακορντεόν», δηλαδή μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού να ακολουθεί η αυστηροποίησή τους, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Για το λόγο αυτό άρχισε να κλείνει το «ακορντεόν», δηλαδή να περιορίζει το λιανεμπόριο και να επιβραδύνει το άνοιγμα των σχολείων.
Τα απανωτά πλήγματα στην οικονομία
Μόλις που κατέφεραν να πάρουν μία ανάσα κοινωνία και οικονομία, μετά από 3 ολόκληρους μήνες lockdown και με μόλις δύο εβδομάδες ανοιχτό το λιανεμπόριο και αποφασίστηκε η επιστροφή στο click away. Το Μαξίμου πιέζεται ασφυκτικά από την αγορά, δεδομένου ότι ένα τρίτο κύμα θα ήταν καταστροφικό. Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω συσσωρευμένων χρεών, ενώ το ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, προκαλώντας απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει δραματικά την οικονομία και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία».
Στο ναδίρ ο τζίρος, «σωσίβιο» η επιστρεπτέα προκαταβολή 6
Την ίδια ώρα, με πτώση πωλήσεων που αγγίζει το 50% έναντι της περσινής χρονιάς κλείνει ο Ιανουάριος για τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ποντάρουν στην επιμήκυνση της εκπτωτικής περιόδου για να «ζεστάνουν» λίγο τον τζίρο τους, τη στιγμή που οι παρενέργειες της πανδημίας έχουν μειώσει τα αντανακλαστικά και παραλύσει τους μηχανισμούς της αγοράς. Το 2020 λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, οι απώλειες στον τζίρο του λιανεμπορίου άγγιξαν τα 14-15 δισεκατομμύρια ευρώ, έπεσαν, δηλαδή, από τα 44 δισ. το 2019 στα 30 δισ. την προηγούμενη χρονιά. Το μόνο θετικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι τον Μάρτιο «θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή», που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις με όσα μέσα διαθέτει.