Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή (29/1) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που θέλει την αστυνομία εντός των πανεπιστημιακών δομών όπως και στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού στο Mega «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σχετικώς καλή κατάσταση επιδημιολογικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε».
Εστιάζοντας στην Αττική, υποστήριξε πως αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και πως δεν έχει φτάσει ακόμα στο όριο του συναγερμού. Ωστόσο, αν απαιτηθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα, θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
«Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικό ζήτημα και η επιθυμία μας είναι να δράσουμε προληπτικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Θύμισε ότι «η εβδομάδα που πέρασε, ήταν μια εβδομάδα κατά την οποία λειτούργησε το λιανεμπόριο, υπήρξε μια σημαντική κυκλοφορία, δεν ήταν ακόμη διαπιστωμένο ποια είναι η συνεισφορά του λιανεμπορίου στη μικρή αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική», για να υπογραμμίσει ξανά ότι «σε κάθε περίπτωση η επιθυμία μας είναι να δράσουμε προληπτικά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επικαλέστηκε τον πιο πρόσφατο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τον οποίον η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που εξακολουθεί να διατηρεί «πράσινες», δηλαδή καθαρές, περιοχές.
Για το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είπε πως ενώ έχει παρθεί η απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα (1/2), αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η χώρα να παραμείνει στα δύο επίπεδα διαβάθμισης.
Αν χρειαστεί η Αττική να μπει στις «κόκκινες» περιοχές, τότε θα εξεταστεί ποιοι κανόνες θα εφαρμοστούν. «Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση της επιτροπή», εξήγησε.
«Στην κοινωνία πρέπει να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης»
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα και ότι η κοινωνία απεδείχθη πιο ώριμη από ότι θα περίμενε ο καθένας. «Στην κοινωνία πρέπει να πιστωθεί η όποια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε.
Για τις αντιδράσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας που παρατηρούνται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ολλανδία, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει αντίστοιχο κύμα στην Ελλάδα, καθώς η διάθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει μέτρα καταστολής ούτε να υπάρξουν ακραίες καταστάσεις. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του», πρόσθεσε.
Για τα πανεπιστήμια και το νέο νομοσχέδιο
Μίλησε και για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια λέγοντας πως τυχόν απόσυρσή του θα σήμαινε στάση εργασίας για την κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει εντολή για μεταρρυθμίσεις. Αυτές θα προχωρήσουν κανονικά, επεσήμανε.
Τι είπε για τις δηλώσεις Σαμαρά σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τέλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις Σαμαρά σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας πως ως πρώην πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές και απολύτως σεβαστές. Σαν κυβέρνηση, ωστόσο, τόνισε ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Για τις σχέσεις της χώρας μας με τον βόρειο γείτονά μας, θύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως τοποθετηθεί ότι η Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία έχει πολλά ‘γκρίζα’ σημεία και δεν έχει άμεσα επωφελείς συνέπειες για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να δεχθούμε τη συνέχεια του κράτους», εξήγησε και κατέληξε: «θα σεβαστούμε τη Συμφωνία διότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και κράτος συνέχειας -και σε αυτή τη στάση θεωρώ ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συντάσσεται απολύτως».
Για αγωγές Τσίπρα
Ερωτηθείς, τέλος, για τις αγωγές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά δύο δημοσιογράφων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επικαλέστηκε την προσωπική του πεποίθηση που τον συνοδεύει, όπως τόνισε, από τα ακαδημαϊκά του χρόνια, πριν μπει δηλαδή στην πολιτική αρένα: «οποιοσδήποτε εκτίθεται στη δημόσια σφαίρα, θα πρέπει να είναι πολύ πιο ανεκτικός από τον καθένα. Έκθεση σημαίνει ανοχή», για να συμπληρώσει ότι η «δημόσια κριτική είναι στοιχείο της Δημοκρατίας» και «ο δημοσιογράφος έχει έναν ρόλο θεματοφύλακα του πολιτεύματος».
Συμπερασματικώς, «τέτοιου τύπου ενέργειες δεν βοηθούν στην εμπέδωση μιας δημοκρατίας που θα στηρίζεται στην ελευθερία της κρίσης και της γνώμης».