Την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, η οποία «κοκκινίζει» λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση υπό τον φόβο «έκρηξης» κρουσμάτων που συνεπάγεται ισχυρή πίεση στα δημόσια νοσοκομεία.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, όπως διαμορφώνεται μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και με την κινητικότητα να έχει αυξηθεί σημαντικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναγκάζει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της για να μπορέσει να διαχειριστεί την έξαρση της πανδημίας και να μην χαθεί ο έλεγχος. Εν τω μεταξύ, οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού στο κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προβλημάτισαν το κυβερνητικό επιτελείο, την ώρα που η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω περιορισμούς.
Στην έκτακτη ειδική επιτροπή που συνεδρίασε επί δύο ώρες χθες το απόγευμα υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αναλύθηκαν διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αποφασίστηκε ότι στην παρούσα φάση το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα χειροτέρευε την κατάσταση, γιατί οι μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου (ασυμπτωματικοί ή μη) λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας θα μπορούσαν να επιτείνουν τη διασπορά του ιού.
Για να μειωθεί η κινητικότητα η πρόταση για το λιανεμπόριο θέλει επιστροφή στο click away, το οποίο λειτούργησε ανέλπιστα καλά τις ημέρες των γιορτών. Η απόφαση για τα σχολεία δεν αφορά τα δημοτικά, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αν και προγραμματιζόταν Γυμνάσια και Λύκεια να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου – όπως όλα δείχνουν – θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα, κατά την εισήγηση των ειδικών τα νησιά του Σαρωνικού που ανήκουν διοικητικά στην Αττική δεν θα μπουν στο «κόκκινο» και δεν θα επιβληθούν επιπλέον μέτρα.
Διίστανται οι απόψεις για τα σχολεία
Θεωρείται δεδομένο πως στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ του να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έχει εκφράσει τις δικές του ενστάσεις για αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι οι ίδιοι καθηγητές, πρακτικά δεν μπορούν να συνδυάσουν ψηφιακά μαθήματα και δια ζώσης εκπαίδευση.
Διαφωνίες για το λιανεμπόριο
Αντίθετες απόψεις καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής και για την εμπορική δραστηριότητα. Πιθανότερο είναι να «κλειδώσει» η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση. Υπενθυμίζεται πως στη Βοιωτία, «κόκκινη» περιοχή, το λιανεμπόριο λειτουργεί μέσω click away.
Πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας αλά Γαλλικά
Το σχετικό προσχέδιο των ειδικών περιλαμβάνει ακόμη και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν να γίνει «κόκκινη».
Τι προβλέπεται στην «κόκκινη» ζώνη
Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις «κόκκινες» περιοχές σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια από την εργασία τους.
- Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και του click away. Ρολά στις λαϊκές αγορές
- Κλειστά κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία.
- Κλειστές εκκλησίες και μαζικά rapid τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του στρατού.
Ο πρωθυπουργός «έδειξε» νέα μέτρα
Οι επιστήμονες αναμένεται να μεταφέρουν την εκτίμησή τους στην σημερινή πρωινή ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η οποία, με τη σειρά της, θα εισηγηθεί τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Πάντως, ενδεικτικό του τι έρχεται ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε, όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».