Ο υπουργός Νίκος Δένδιας, γνωστοποίησε στο 3ο Eurobank Investor Forum, σειρά νέων μέτρων για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα: το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το άλλο έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά ταμεία από την ΕΕ.
Την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και «η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις, θα είναι ένα τεράστιο καθήκον», είπε ο υπουργός.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι κύριες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, σε αυτήν την φάση, εστιάζουν:
1. Στη στήριξη της εξωστρέφειας, μέσω ενός νέου Οργανισμού που θα προωθεί τις εξαγωγές και παράλληλα θα κατευθύνει τους πόρους στην εφαρμογή μιας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς.
2. Στην εκμετάλλευση της Εταιρικής Συμφωνίας 2014-2020 (του νέου ΕΣΠΑ), με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, της προώθησης μια οικονομίας αποτελεσματικής και φιλικής προς το περιβάλλον, την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και την βελτίωση της θεσμικής αποτελεσματικότητας και του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
3. Στο να καταστήσουν την Ελλάδα βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της αφαίρεσης των ρυθμιστικών εμποδίων, της τόνωσης του επαγγελματισμού και της κατασκευαστικής ικανότητας.
4. Στην προώθηση της Στρατηγικής Καινοτομίας, μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου και της χρησιμοποίησης διεθνών προτύπων, ώστε να αναπτυχθεί ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης, και
5. Στην τόνωση της Βιομηχανικής Πολιτικής.
Εκτός από τις δράσεις του υπουργείου, η κυβέρνηση, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, που περιλαμβάνει:
- Μειώσεις φόρου επί των εταιρικών κερδών
- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
- Φορολογικές περικοπές στην ενέργεια
- Φορολογικές περικοπές για φυσικά πρόσωπα
Κάτω από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά και να περιοριστεί στην επίβλεψη, ρύθμιση και υποστήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ στην παραγωγή ο ρόλος του πρέπει να περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, την άμυνα και τη δημόσια τάξη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Πτωχευτικό Δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας και το πότε θα γίνουν αλλαγές σε αυτό, ο υπουργός δήλωσε:
«Το timing είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα. Επισήμως το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά σε αυτήν του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με δεδομένο αυτό, λοιπόν, επιτρέψτε μου να απαντήσω με μια πιο ολιστική προσέγγιση. Το όλο πτωχευτικό σύστημα στην Ελλάδα αφορά μια άλλη εποχή. Ο βασικός νόμος ξεκίνησε το 1934 από έναν εξαίρετο καθηγητή του εμπορικού δικαίου, τον κ. Κωνσταντίνο Ρόκκα. Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης. Τώρα λοιπόν συζητάμε μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο σύστημα, όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρίες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση»
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός είπε πως εκτιμά «ότι θα είμαστε έτοιμοι, το αργότερο, στα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου» και κατέληξε.
«Σας διαβεβαιώ ότι η προσέλκυση των ΞΑΕ (Ξένες Άμεσες Επενδύσεις) βρίσκεται στον πυρήνα της αναπτυξιακής ατζέντας της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των επιχειρηματιών με νέους νόμους και κανονισμούς, ώστε να περιορίσουμε περαιτέρω την γραφειοκρατία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στις επενδύσεις. Η συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας σ’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας».