Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός. Οι αρχηγοί των κομμάτων διασταύρωναν τα ξίφη με αφορμή τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση επί 7 ώρες στο κοινοβούλιο.
της Γεωργίας ΑΘ. Σκιτζή
Το κυβερνητικό επιτελείο προχωρώντας σε μια γρήγορη αποτίμηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μετρώντας κέρδη και ζημιές εκτίμησε ότι ήταν σωστή η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τη συζήτηση, γιατί δόθηκε η ευκαιρία στην κυβέρνηση να υπεραμυνθεί των ενεργειών της με επιχειρήματα, να απαντήσει στην κριτική που δέχεται με στοιχεία και να ακουστούν προτάσεις από την αντιπολίτευση, τις οποίες θα επεξεργαστεί το Μαξίμου για να βελτιώσει, όπου χρειάζεται τη στρατηγική του. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια που απαιτεί τη συνένωση των δυνάμεων όλου το πολιτικού κόσμου.
Τα κρίσιμα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το σχέδιο για τους μαζικούς εμβολιασμούς, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ παρά τις πολιτικές διαφωνίες που καταγράφηκαν σε έντονο τόνο, υπήρχε ως ένα βαθμό μία διάθεση συνεννόησης και ανταλλαγής προτάσεων.
Συναινετικό κλίμα και μία υπαναχώρηση
Συναινετικός εμφανίστηκε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουσες σε δύο άξονες: πρωτοβάθμια φροντίδα και επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ μετά τις αντιδράσεις απέσυρε την απόφαση που είχε ανακοινώσει στην πρωτολογία του για αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων. «Ως ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης, θα κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ. Να δούμε την ανταπόκριση των πολιτών. Χρειάζεται να χτίσουμε μεγάλη κοινωνική συμμαχία, αλλά και οι προκλητικότατες συμπεριφορές να μη μείνουν ατιμώρητες», είπε χαρακτηριστικά.
Είχαν προηγηθεί διαξιφισμοί, με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική δηλώνοντας όμως ότι πρόθεσή τους είναι να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποβάλλοντας προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Δύο extra μέτρα στήριξης των πληγέντων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πίεση που υφίστανται οι επαγγελματίες που πλήττονται άμεσα από την κρίση αλλά και όσοι δεν έχουν εργασία και προχώρησε σε δύο εξαγγελίες:
- Κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα, τον Φεβρουάριο
- Για δύο μήνες ακόμα κανονικά θα καταβάλλονται όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει
Ιστορική αναδρομή και η διπλή εθνική πρόκληση
Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή έκανε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του αναφερόμενος σε μία άγνωστη σελίδα μιας άλλης εθνικής προσπάθειας. Στο 1913, όταν τα ελληνικά όπλα αγωνιζόντουσαν για να κάνουν διπλάσια την πατρίδα.
«Στις 11 Μαΐου του 1913, παραμονές του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, χολέρα χτύπησε τον ελληνικό στρατό ο οποίος στάθμευε τότε στη Θεσσαλονίκη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναθέτει στον καθηγητή Κωνσταντίνο Σάββα την παρασκευή αντίδοτου. Και εκείνος, μαζί με τον αρχίατρο Παναγιώτη Μανούσο και πέντε στρατευμένους φοιτητές της Ιατρικής, παραδίδουν ένα μήνα μετά το πρώτο ελληνικό αντιχολερικό εμβόλιο, το οποίο θα χορηγηθεί σε 150.000 στρατιώτες και 350.000 κατοίκους της Μακεδονίας, σταματώντας μια επιδημία που αποδεκάτιζε τις γειτονικές χώρες. Και δημιουργώντας και ένα ορόσημο, τον πρώτο μαζικό εμβολιασμό στη χώρα μας κατά της χολέρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μία ανάλογη διπλή εθνική πρόκληση. Την απόκρουση της υγειονομικής απειλής, ταυτόχρονα και με την αναχαίτιση των επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.