Σε αργή αλλά σταθερή τροχιά μείωσης βρίσκεται το επιδημιολογικό φορτίου του κορονοϊού στην Ελλάδα, με την πίεση όμως στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένει υψηλή, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Λοιμωξιολόγοι και πολιτική ηγεσία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, αντίθετα πιστή εφαρμογή, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές, που μπορεί να μας συνεπάρει το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Άλλωστε, όπως επαναλαμβάνουν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, δηλαδή αυστηρά οικογενειακά και με περιορισμό σε μετακινήσεις και ψώνια. «Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δεν θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σήκωσαν ρολά τα καταστήματα – «Μουδιασμένοι» οι καταναλωτές
Δειλά δειλά μπαίνουν σε εορταστικούς ρυθμούς τα καταστήματα, καθώς χθες άνοιξαν οι επιχειρηματίες που μπορούν να υποστηρίξουν τη μέθοδο του click away.
Με αντισηπτικά στην είσοδο και ταμπέλες που παροτρύνουν τους καταναλωτές να τηρούν τις αποστάσεις επιχειρούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι όμως εμφανίζονται «μουδιασμένοι», καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που προκαλεί διστακτικότητα στις αγορές.
Εν τω μεταξύ προβληματισμένοι είναι πολλοί καταστηματάρχες που δεν διαθέτουν e-shop και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Η λύση των τηλεφωνικών παραγγελιών προκαλεί δυσλειτουργίες, διότι το καταναλωτικό κοινό δεν μπορεί να δει αναλυτικά τις προδιαγραφές των προϊόντων που επιθυμεί για να μπορέσει να προχωρήσει σε ψηφιακές αγορές.
«Παράθυρο» για εμπορικά κέντρα
Η πρακτική click away που προβλέφθηκε για το «άνοιγμα» του λιανεμπορίου και των συνοικιακών καταστημάτων φαίνεται πως θα διευρυνθεί και σε πολυκαταστήματα, ακόμη και σε εμπορικά κέντρα, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας προβλέπεται ότι:
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα/ υποκαταστήματα αλυσίδων μέσα σε εμπορικά κέντρα, θα μπορούν να βγάζουν ειδικά stand έξω και να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.
Τι φοβάται η κυβέρνηση
Η εναλλακτική πρόταση για παράδοση των προϊόντων εκτός καταστημάτων που υιοθέτησε η κυβέρνηση ενέχει ορισμένους κινδύνους. Υπάρχει η ανησυχία στο Μαξίμου μήπως καταστρατηγηθεί η απελευθέρωση για αγορές με κωδικό 2 στο κινητό και σε ποιο βαθμό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο, δεδομένου ότι ήδη η κινητικότητα σε αυτό το δεύτερο lockdown είναι μεγάλη.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη φοβούνται για πιθανό συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα που οι αγορές θα αυξάνονται για τα καθιερωμένα δώρα.
Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού και συνεπώς αύξησης της διασποράς του κορονοϊού θα δοθεί άμεσα σήμα προκειμένου να κλείσει το λιανεμπόριο, ακόμα και με τη μέθοδο του click away.