«Σημαντικό βήμα που δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά ζήτημα ευρωτουρκικό», χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έναντι της Τουρκίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2021.
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη, έστω και με αργά και λιτά, μίζερα, θα το πω, βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές και πρέπει να το λύσει η Ελλάδα με την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: «Οι κυρώσεις είναι το μέσο, μέσα από το οποίο θέλεις να ασκήσεις την πίεση στην Τουρκία για ένα πράγμα. Να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της, κάτι το οποίο για πρώτη φορά γράφεται και περιγράφεται ρητά στα συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου».
Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές, «για να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσει με την Ελλάδα, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών».
«Στις χθεσινές αποφάσεις κρατάνε αυτά τα θέματα ανοιχτά, ενώ βάζει και έξτρα προϋποθέσεις -σε σχέση με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου- και σε ό,τι αφορά βεβαίως στην Κύπρο. Γι αυτό δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, κανένας Έλληνας πρωθυπουργός να βάλει βέτο στο χθεσινό σχέδιο των συμπερασμάτων. Γιατί η αναφορά, σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για τα Βαρώσια και για το πικ νικ του Ερντογάν στην Αμμόχωστο ήταν πρωτοφανής», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα όσο παραμένει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην ατζέντα του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων, και ότι ζητείται από την Τουρκία να επιδείξει συνεργασία σε βασικούς τομείς όπως στην αποφυγή των μονομερών προκλητικών ενεργειών με διάρκεια αλλά και αξιοπιστία σε όλα τα ζητήματα, όπως της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Γιατί υπάρχει και αυτή η αναφορά που δεν υπήρχε τον Οκτώβρη».
«Το ότι ζητάει από το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών, να ετοιμάσουν μία συνολική εκτίμηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δείχνει κάτι: Ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι θέμα ευρωτουρκικό. Βεβαίως ο καθένας έρχεται σε αυτή τη συζήτηση με διαφορετική οπτική γωνία. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να είμαστε αυτοί που θα σύρουμε την Ευρώπη προς την κατεύθυνση να επιβάλλει και να επιδείξει την ισχύ της απέναντι στην Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.