«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ «πρέπει να υιοθετήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι αυτό έκανε», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, επιθυμούσε να κάνει «πιο εποικοδομητική τη σχέση με την Τουρκία» και προσέθεσε ότι εξαιτίας των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η ΕΕ προχώρησε στην απόφαση να υπάρξουν περισσότερες καταχωρήσεις.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην έκθεση την οποία οι 27 ηγέτες ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ να ετοιμάσει και η οποία θα έχει όλες τις πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, «βλέποντας την περιοχή ως σύνολο, για παράδειγμα τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ» όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία η ΕΕ «θα συζητήσει τη σχέση με την Τουρκία με βάση αυτή την έκθεση» προσέθεσε.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για πρόκληση στα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι «οι Κύπριοι συνάδελφοι έχουν δίκιο να εκφράζουν παράπονα [για τα Βαρώσια] και τους στηρίζουμε πλήρως», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Τέλος σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ελήφθησαν από την Τουρκία τα μηνύματα που εστάλησαν από την ΕΕ.
Μακρόν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, είπε προσθέτοντας ότι η Ενωση παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία.
«Το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενεργοποίησαν αυτές τις κυρώσεις, πράγμα που έγινε άλλωστε αμέσως κατανοητό από τους τούρκους φίλους μας, οι οποίοι αντέδρασαν σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στην απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και επιπλέον μέτρων (με την προσθήκη νέων ονομάτων στην υπάρχουσα λίστα) από τον Μάρτιο, όταν θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.
«Εδώ και έξι μήνες, έλεγαν: η Γαλλία είναι τελείως μόνη της» στο θέμα αυτό, υπενθύμισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η προσπάθεια πειθούς του Παρισιού είναι πλέον «περισσότερο κατανοητή» διότι «η διαδικασία αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στην Τουρκία». «Ορισμένες φορές έχουμε δίκιο να είμαστε σαφείς και δυναμικοί, όταν οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές».
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγειλε και πάλι τις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη, όπου «απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό ζήτημα, μην επιτρέποντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των ακτών και εισάγοντας τζιχαντιστές στην ζώνη απόπλου προς την Ευρώπη». «Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί μονομερώς και αυθαιρέτως στην Συρία…πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο ανασύστασης χαλιφάτου», είπε ο Μακρόν καταγγέλλοντας επίσης στις ενέργειες της Τουρκίας στον Καύκασο.
Μέρκελ: Η ΕΕ θα συζητήσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία με το ΝΑΤΟ και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ
Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην σύνοδο κορυφής ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει μια έκθεση για την επόμενη σύνοδο κορυφής για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, πρόσθεσε η καγκελάριος, και σημείωσε ότι η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν.
«Υπό αυτό το πρίσμα θα μιλήσουμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη μια πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις –πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ– και από την άλλη πλευρά από εντάσεις» σημείωσε η Μέρκελ.