Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε το Δ’ Σώμα Στρατού για τη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο μειονοτικό χωριό Ωραίο, στην ορεινή Ξάνθη παραβρέθηκε σήμερα και κατέθεσε στεφάνι, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

«Με τη θυσία τους οι πεσόντες όχι μόνο έγραψαν τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στο αιώνιο μνημείο των Ελλήνων ηρώων, αλλά απέδειξαν πως το υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα δεν καθορίζεται ούτε εξαρτάται από τα θρησκευτικά πιστεύω. Η Ελλάδα είναι πάνω από πρόσωπα και θρησκείες» τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι το σπίτι μας και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να σηκώσουμε την πατρίδα μας πιο ψηλά».

Αμέσως μετά ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε το χωριό Μάνταινα και το δημοτικό σχολείο, όπου συνομίλησε και με κατοίκους.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του υπουργού στην Ξάνθη ήταν το χωριό Γλαύκη, όπου επισκέφθηκε την τοπική βιβλιοθήκη, συνομίλησε με κατοίκους και πρόσφερε δεκάδες βιβλία με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας και της Θράκης, εκπληρώνοντας παλαιότερη δέσμευσή του, κατά την προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί το ίδιο χωριό, ότι το ΥΜΑΘ θα στηρίξει με κάθε τρόπο την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης.
Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι κάθε βιβλιοθήκη λειτουργεί ως «θησαυροφυλάκιο» πολιτισμού και συμμεριζόμενο αυτή την άποψη το ΥΜΑΘ προσφέρει στη βιβλιοθήκη της Γλαύκης σειρά βιβλίων, που «αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και μαρτυρούν πως οι ρίζες του Ελληνισμού στη Θράκη, πέρα από μακραίωνες, είναι δυνατές και ακλόνητες».

«Οι Θρακιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, είναι δυο φορές Έλληνες γιατί φυλούν πραγματικές Θερμοπύλες. Εδώ ακούς τις ελληνικές καρδιές να χτυπούν πιο δυνατά. Για αυτό και μόνη μας έννοια πρέπει να είναι πως θα αποτρέψουμε την ερήμωση του ανατολικού άκρου της πατρίδας μας. Εδώ είναι Ελλάδα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ» τόνισε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: «Αποτελεί εθνικό χρέος να στρέψουμε την προσοχή μας και να ασχοληθούμε σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τις παραλείψεις του κράτους, δεν πτοούνται, δεν λυγίζουν και εξακολουθούν να τις αντιμετωπίζουν και να τις ξεπερνούν με το σθένος που πηγάζει από την ελληνική τους ψυχή».

Νωρίτερα, ο κ. Καράογλου μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Ξάνθη αναφέρθηκε στις προοπτικές και στις ευκαιρίες που διανοίγονται για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σημειώνοντας ότι «γι αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας η περίοδος απομόνωσης και μαρασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Μαζί προχωρούμε δυναμικά στο δρόμο της εξέλιξης και της προόδου, πιστοί στο κοινό μας όραμα να καταστήσουμε την περιοχή κέντρο διαβαλκανικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας, πρότυπο ασφάλειας και ειρήνης και πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, αλλά μια ευλογημένη γη με εξαιρετική γεωστρατηγική, οικονομική και αναπτυξιακή αξία» κατέληξε ο υπουργός.