Πιέζουν τα πράγματα για την Τουρκία, καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με αιχμή την επιβολή κυρώσεων εναντίον της, λόγω της αυξημένης παραβατικότητας και της αστάθειας που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο παρά πέντε εμφανίζεται ενοχλημένος, ενώ επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι δεν «ιδρώνει το αυτί του», δηλώνοντας ότι: «οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα».
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η Ευρώπη οφείλει, στη βάση και των προηγούμενων αποφάσεών της, να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες και διαμηνύει ότι θα επιμείνει, προκειμένου να το πετύχει στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κράτησε στο τραπέζι των συζητήσεων της ΕΕ το εμπάργκο όπλων, το οποίο ουσιαστικά στηρίζουν ακόμα και γερμανοί ευρωβουλευτές. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή προς την Γερμανίδα Καγκελάριο με αίτημα να ανασταλεί άμεσα η πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζητώντας να παγώσουν τη συνεργασία ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία για τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».
Η πρόγευση του προσχεδίου των συμπερασμάτων
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων, αναφέρει ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης. Πάντως, το εύρος της αναβάθμισης των κυρώσεων θα μπει στην πολιτική κονίστρα και στο δύσκολο παιχνίδι των συμμαχιών Ελλάδα και Κύπρος θα δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή στήριξη των θέσεών τους.
«Σφίγγα» η Μέρκελ
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει, εκφράζοντας ωστόσο τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε, η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Άγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».
Βαρύ μενού στο δείπνο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά την εκλογή Μπάιντεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση. «Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.