Σκληρό διπλωματικό πόκερ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης του προσχηματικού χαρακτήρα της πρότασης της Άγκυρας για διάλογο. Ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών επαφών ενόψει της Συνόδου, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί στα κράτη – μέλη τις ελληνικές θέσεις.
Της Γεωργίας Σκιτζή
Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει αποδυθεί σε μία καμπάνια δημόσιας διπλωματίας προκειμένου να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Για το λόγο αυτό ο Ερντογάν καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, καλώντας την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές με το επιχείρημα ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια. «Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Τα σενάρια που επεξεργάζεται η Αθήνα
Το θετικό σενάριο είναι να υιοθετηθεί η θέση της Γαλλίας και της Αυστρίας, χώρες με τις οποίες συντάσσονται Αθήνα και Λευκωσία για επιβολή κυρώσεων, οι οποίες θα εφαρμοστούν αυτομάτως στη βάση χρονοδιαγράμματος.
Οι κυρώσεις αυτές θα προβλέπουν: Αναστολή της χρηματοδότησης της Τουρκίας, επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, μπλόκο στις συναλλαγές τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών με την ΕΕ και απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.
Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι να καταρτίσει κατάλογος κυρώσεων, οι οποίες όμως δεν θα ενεργοποιηθούν άμεσα. Υπό προϋποθέσεις θα επανεξεταστούν, στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική της στάση. Μία επανάληψη δηλαδή της περασμένης Συνόδου του Οκτωβρίου. Άλλωστε η Γερμανία που αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη επιρροής στην ΕΕ είναι κατά των κυρώσεων, με την Ισπανία και την Ιταλία να την συνεπικουρούν καθώς είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει εξαγωγές αμυντικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ με την Τουρκία.
Μητσοτάκης: Η Τουρκία είναι σπόνσορας των διακινητών στο Αιγαίο
«Η Τουρκία στην ουσία είναι ο σπόνσορας του δικτύου διακινητών στο Αιγαίο, όχι άμεσα αλλά έμμεσα, μέσω του ότι δεν επιτρέπει στην Ακτοφυλακή της να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να κάνει περισυλλογή ενώ ακόμα βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και να τους επιστρέφει στην Τουρκία» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Greek Economic Summit. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργό επίλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή να «σηκώσει» το μεταναστευτικό στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη για τη στάση της γείτονος και υπενθυμίζοντας ότι: «είναι εξαιρετικά άδικο για την Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτό το επίπονο πρόβλημα μόνη της, ενώ βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.