«Οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν και ποτέ δεν θα μάθουν τι είναι αυτό που γλιτώσαμε ως χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Σκάι. Και πρόσθεσε ότι «δεν θα μάθουν ποτέ γιατί το να διηγούμεθα ιστορικά κάποια πράγματα, δεν έχει την επίδραση που έχει το βίωμα, που έχει η καθημερινότητα μιας δύσκολης ζωής».
Δεν υπήρχε άλλη λύση τόνισε και πρόσθεσε ότι η άλλη λύση είναι αυτή που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «ήταν η απόλυτη κατάρρευση, η ασύντακτη χρεοκοπία, η διάλυση η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική της χώρας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και του παραγωγικού ιστού».
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό «συνωμότες των Καννών» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για τον ίδιο και τον κ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος απάντησε, μάλλον σκωπτικά, ότι ο κ. Τσίπρας «τώρα έχει γίνει παπανδρεϊκός, τώρα είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, το οποίο, όταν το εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, το κατήγγειλε με τον πιο σκληρό τρόπο.» Υποσχέθηκε πάντως ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει για όλα αυτά τα οποία είναι «απίστευτα πολλά».
Σε ερώτηση αν μπορεί να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών μετά την Κυριακή, αν το αποτέλεσμα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τέτοιο θέμα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «αν κάποιοι ανέβουν στα κεραμίδια και λένε ότι η χώρα περνάει σε κρίση, ότι η χώρα δεν έχει νομιμοποιημένη κυβέρνηση, είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε». Ζήτησε, όμως, αυτή την εκτίμηση να την κάνουν προληπτικά οι Έλληνες και να το αποφύγουν.
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές της Κυριακής και αν θα γίνει ένα Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος είπε «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο χρησιμοποιεί όλες τις διαδικασίες και όλους τους θεσμούς της πολιτικής συμμετοχής». Ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να αναφερθεί περισσότερο στο θέμα, και απαντώντας σε ερώτηση για το τι σκέφτεται, απάντησε ότι σκέφτεται πολλά, τα οποία, όμως, «αφορούν πρωτίστως τη χώρα και την ενότητα του έθνους». Και πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα, στις 26 Μαΐου « είναι να ενώσουμε το έθνος και την κοινωνία, που είναι διχασμένη σε λάθος βάση».
Σχολιάζοντας την επισήμανση ότι τρεις μέρες πριν τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει δήλωση στήριξη της «Ελιάς», ο κ. Βενιζέλος είπε, με κάποια βεβαιότητα, ότι ο κ. Παπανδρέου «θα κάνει ότι πρέπει για να στηρίξει την παράταξη» και «να πει ξεκάθαρα αυτό που έχει πει ο άνθρωπος, ότι στηρίζει τη δημοκρατική παράταξη». Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μίλησε για την «Ελιά», αλλά για τη «δημοκρατική παράταξη». ‘Αλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός, με προσωπική του δήλωση, είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τη συγκρότηση της «Ελιάς».
Σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής που τέθηκε με ένταση τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε την ηγεσία της Χ.Α. από τους ψηφοφόρους, τους οποίους, πάντως, δεν απάλλαξε ευθυνών και οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα «τεράστιο δημοκρατικό λάθος».
Ειδικότερα, για το θέμα της Χρυσής Αυγής ο κ. Βενιζέλος είπε:
«Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει αναμφίβολα μια ηγεσία η οποία υπό το σχήμα και το πρόσχημα ενός κόμματος, έχει εμπλοκή σε μια εγκληματική οργάνωση για την οποία έχουν ασκηθεί πολύ βαριές ποινικές διώξεις και υπάρχουν οπαδοί επίμονοι οι οποίοι είναι μαχητικοί και οι οποίοι προφανώς υιοθετούν μια φασιστική και ναζιστική ιδεολογία και αποδέχονται πράξεις βίας.
Τώρα υπάρχει και ένας περίγυρος. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι το 16% του κ. Κασιδιάρη στο Δήμο της Αθήνας είναι χρυσαυγίτες των βουλευτικών εκλογών. Αλλά το χέρι τους πήγε και ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο τέτοιο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί σημαίνει έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών.
Το φλερτ τώρα, το άμεσο ή έμμεσο φλερτ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της, τύπου Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, είναι μια πράξη απεχθής. Το να πείσεις έναν πολίτη ότι πρέπει να αλλάξει άποψη, είναι δημοκρατικό καθήκον, αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι δεν θα κατέβουν ποτέ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή αντίληψης. Και ιδίως αυτοί οι οποίοι είναι χαλαροί και είναι δεκτικοί μιας ψήφου η οποία είναι φιλική στο ναζισμό και τη βία, αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα τεράστιο δημοκρατικό λάθος».