H δέσμευση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της ανάπτυξης μπορεί να κλονισθεί από τις ευρωεκλογές αυτής της εβδομάδας, οι οποίες είναι πιθανόν να δείξουν την άνοδο αντιευρωπαϊκών κομμάτων λόγω των ψήφων διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press (AP).
Αν και το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρει το δημοσίευμα που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει μόνο περιορισμένες αρμοδιότητες, το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών -που διεξάγονται από σήμερα έως την Κυριακή- για τους 751 ευρωβουλευτές από τις 28 χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσε να κλονίσει την άσκηση των πολιτικών σε εθνικό επίπεδο.
«Τα αποτελέσματα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά το εθνικό πολιτικό σκηνικό και τις εθνικές πολιτικές, δίνοντας ώθηση σε νέες συζητήσεις και διαμάχες σχετικά με τη λιτότητα, τις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε ο αναλυτής της τράπεζας ING Κάρστεν Μπρζέσκι. Το δημοσίευμα αναφέρεται ξεχωριστά στο διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το AP σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές δίνουν μία πλατφόρμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την ψήφο ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο της χώρας και την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει κακές επιδόσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, υπονομεύοντας την κυβέρνηση, προσθέτει το AP, σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να νικήσει σε βουλευτικές εκλογές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο κ. Χόλγκερ Σμίντινγκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα «θα δημιουργήσει τεράστια πολιτική αβεβαιότητα με σοβαρή αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία και πιθανό κάποιον αντίκτυπο στην Ευρώπη».