Το δίλημμα που έχει θέσει στο εκλογικό σώμα επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας σε συνέντευξή του ότι «εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν δε θα πω στον κ. Σαμαρά ότι αποχωρώ, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Δε μιλάω για ποσοστά. Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πουν ότι δεν μπορώ να ψηφίζω άλλο γιατί δεν έχω καμία στήριξη, καμία προοπτική, κανένα ηθικό δικαίωμα να το κάνω, υπάρχει κυβέρνηση;», διερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Alpha «360 μοίρες» και τη Σοφία Παπαϊωάννου. Και συνέχισε:

«Εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;»

«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο μανδύας του Νέσσου, που είναι δηλητηριασμένος μανδύας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση; Εγώ αποδέχτηκα τη θέση αυτή, η οποία είναι άκρως τιμητική, επειδή είπαν “υπάρχει διαθεσιμότητα”; Δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, όπως ξέρετε», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε με την Ελιά το καλύτερο ψηφοδέλτιο. 42 έξοχους υποψηφίους, νέους, άφθαρτους», επισήμανε δε ότι σκοπός του είναι να βοηθήσει τη χώρα του και όχι να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δε θα βγει με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τι να πει, είναι δέσμιος των αντιφάσεών του», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου για το αν έχει κάνει κάποιο λάθος, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Παντού έχω προσπαθήσει να κάνω καλύτερο. Εάν εννοείτε ότι αγωνιστήκαμε υπό δύσκολες συνθήκες και πήραμε σκληρά μέτρα και πονέσαμε κόσμο και του κόψαμε μισθούς, συντάξεις, αν αυτό είναι λάθος. Λάθος είναι για τον κόσμο και για μας και μεγάλος πόνος, αλλά εγώ ήξερα ότι εάν δεν γίνει αυτό, θα γινόταν ΤΟ λάθος το κανονικό, δηλαδή η απόλυτη καταστροφή. Να σας πω το εξής, όταν πήγα στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με το φίλο μου τον κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε, το Σεπτέμβριο του 2011, πριν συμφωνήσουμε με το δεύτερο πρόγραμμα, και μου είπε ο άνθρωπος με πολύ μεγάλη ευγένεια «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»»…

Αυτό πότε σας το είπε; ρώτησε η Σοφία Παπαϊωάννου και ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Το Σεπτέμβριο του 2011 και μου το έχει πει κι άλλες φορές. Και ο κύριος Άσμουσεν που τον συνόδευε τότε ως συνεργάτης του -εμένα με συνόδευε ο κύριος Ζανιάς- είπε «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος». Ήταν λάθος που εγώ είπα ότι «όχι θα μείνουμε στο ευρώ»; Αυτές είναι οι μεγάλες στιγμές».

«Ο φευγάτος επιβιώνει, ήρωας δεν είναι, τη χώρα τη φτιάχνουν αυτοί που μένουν, παλεύουν, χάνουν ή κερδίζουν. Και η ήττα είναι πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, αλλά του φευγάτου η μάνα μπορεί να μην έκλαψε, ήρωα δεν τον είδε», είπε.