Ερώτηση για τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης. Σε αυτήν κάνουν λόγο για «ανυπέρβλητα εμπόδια» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του χώρου και ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα.
Η ερώτηση αναφέρει:
«Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά, μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, επιβάλλει αναστολή λειτουργίας στα καταστήματα Εστίασης στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Αν και ορισμένα μέτρα είναι πιθανά αναγκαία και στον συγκεκριμένο κλάδο, η υπερπροβολή τους ως “φάρμακο διά πάσαν νόσον” δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, τη μη διενέργεια των μαζικών, δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων εκεί που υπάρχει πραγματικά διαπιστωμένο πρόβλημα, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα εργοστάσια ή ακόμα και στα σχολεία όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι.
Οι επαγγελματίες της Εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί, η καθίζηση του τουριστικού “θαύματος”, έχουν ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση ασφυκτική.
Τα μέτρα που έως τώρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση -η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ενοικίου κ.λπ.- σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τα τρέχοντα έξοδα και τα χαμένα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων.
Πάγια όπως ρεύμα και ενοίκια, η πιθανότητα καταστροφής προμηθειών αλλά και οι μέχρι τώρα υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες καθιστούν αναγκαία τη στήριξη του κλάδου, ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι επιπρόσθετα μέτρα προτίθενται να πάρουν για τους επαγγελματίες του κλάδου, ιδιαίτερα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ώστε:
- Να ενταχθούν άμεσα στο επίδομα ειδικού σκοπού
- Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Οι εισφορές να επιδοτηθούν από το κράτος
- Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ. για τους μήνες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα
- Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές σε ρεύμα, νερό για τους επόμενους μήνες
- Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς δημόσιο και τράπεζες, μέχρι τον Απρίλη
- Να ενταχθούν άμεσα σε αφορολόγητο όριο 12.000 με παράλληλη κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.
- Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι και πρόστιμα, το 30% του υπόλοιπου χρέους
- Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν την πλειοψηφία αυτών εκτός».