Στη Σοφία Παπαϊωάννου και την εκπομπή του Alpha «360ο», μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κρίση λέγοντας ότι «η ΝΔ προσχώρησε στη δική μας πολιτική, να είμαστε ιστορικά δίκαιοι. Η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή και ήρθε μετά και συνέπραξε».

Για τους κερδοσκόπους:

Οι κερδοσκόποι βεβαίως βγάζουν χρήματα από όλες τις χώρες. Διότι όλες οι χώρες του κόσμου, αρχής γενομένης από την Αμερική, είναι αιχμάλωτες των αγορών. Αφ’ ης στιγμής τα κράτη δανείζονται από τις αγορές, είναι αιχμάλωτα των αγορών και μειώνεται η εθνική τους κυριαρχία. Αυτό ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες , ισχύει για τη Ρωσική Ομοσπονδία, ισχύει για την Ελλάδα, αλλά ισχύει και για την Ιταλία, για την Γερμανία, για όλους.

Για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά:

Δεν λέω: «γιατί πήραμε 12,5% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012». Αθροιστικά όμως, αυτό είναι το εντυπωσιακό, αθροιστικά ο λαός ψήφισε τη δική μας πολιτική. Γιατί ψήφισε και τη Νέα Δημοκρατία, θα μου επιτρέψετε να πω και τη ΔΗΜΑΡ το 2012, για να εφαρμόσουν τη δική μας πολιτική. Και η κυβέρνηση που σχηματίσθηκε τον Ιούνιο του 2012, σχηματίσθηκε για εφαρμοστεί η δική μας πολιτική. Και αυτό το 42,5 % που εκφράζουμε εκλογικά τώρα τα δύο κόμματα που είμαστε στη κυβέρνηση είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. (…) Η ΝΔ προσχώρησε στη δική μας πολιτική, να είμαστε ιστορικά δίκαιοι. Η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή και ήρθε μετά και συνέπραξε.

Για την έξοδο στις αγορές, τα δάνεια από το ΔΝΤ και την κατάργηση της τρόικας:

Το δικό μας χρέος δεν είναι στις αγορές. Κατά 80% το χρωστάμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στις χώρες της ευρωζώνης. Άρα όχι σε κερδοσκόπους, σε πολιτικούς εταίρους. Και μόνο 25 δις χρωστάμε στο ΔΝΤ. Δηλαδή πρακτικά, μπορούμε να πάμε στην αγορά και με συγκρίσιμα επιτόκια να πάρουμε σταδιακά 25 δις , να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ και να πάψει να υπάρχει τρόικα. Γιατί ξέρετε, τρόικα υπάρχει επειδή μετέχει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Οι άλλοι θεσμοί είναι ευρωπαϊκοί, οι άλλοι θεσμοί υπάρχουν ούτως ή άλλως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης:

(Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης) μόνο ως Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Η χώρα μας είναι αυτάρκης τώρα επειδή φθάσαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την έννοια ότι δεν προσθέτει χρέος στο χρέος, μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να δανείζεται. Αλλά όταν είσαι στις διεθνείς αγορές, όταν κάνεις διεθνείς συναλλαγές, όταν είσαι στο παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου, στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή ένωση, δε μπορείς να είσαι σε μια κλειστή οικονομία

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων:

Δεν χρειάζονται μέτρα πρόσθετα. Δεν έχουν ληφθεί ούτε τώρα, ούτε θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας. Ότι πρέπει να παρακολουθούμε τους λογαριασμούς μας, να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα καταρχάς και δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% όπως λέει το σύμφωνο σταθερότητας, από τη συνθήκη του Μάαστριχτ το λέει αυτό, αυτό βεβαίως θα το κάνουμε. Ήδη όμως τώρα το δημοσιονομικό μας έλλειμμα είναι 2,1%. Είμαστε αισθητά κάτω από το όριο του 3. Βεβαίως πρέπει να παρακολουθούμε να μην εκτροχιαστούμε. Αυτό ήταν το λάθος της προηγούμενης εποχής. Το ιστορικό λάθος της χώρας.

Η εκπομπή της Σοφίας Παπαϊωάννου «360ο» θα προβληθεί απόψε Τρίτη 13 Μαΐου στις 24:00