Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.), Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), βρίσκεται στο Βουκουρέστι για τις εργασίες της 1ης Ολομέλειας της νέας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξάγονται στη ρουμανική πρωτεύουσα στις 10 και 11 Μαΐου.
Ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.).
Ομιλία του Προέδρου Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη ως Προεδρεύοντος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Ο.Σ.Ε.Π. κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χωρών της ΝΑ Ευρώπης
«Ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, έχω την τιμή και το προνόμιο να απευθύνω προς όλους ένα θερμό χαιρετισμό και να καλωσορίσω τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού της κοινοβουλευτικής μας διαβούλευσης, πεπεισμένος για τη σημαντική προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει στην ήδη επιτυχημένη πορεία της συνεργασίας μας στην περιοχή.
Η συμμετοχή μου στη σημερινή Διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά ευτυχή συγκυρία. Σε δύο ημέρες από σήμερα, η Αθήνα φιλοξενεί την 43η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Σημαντικός αριθμός χωρών της περιοχής είναι ταυτοχρόνως μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ και της νέας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι η διπλή αυτή ιδιότητα θα παράσχει στο μέλλον μια εξαιρετική πλατφόρμα ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας των δύο οργάνων, προς όφελος των χωρών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Από το 1993, όταν θεσμοθετήθηκε η κοινοβουλευτική διάσταση της συνεργασίας των κρατών μελών στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ (PABSEC) παρουσίασε στη διεθνή κοινότητα σημαντικά επιτεύγματα, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα και τη σπουδαιότητά της. Έχει διανύσει μακρύ δρόμο εξελισσόμενη σε ένα δυναμικό διακοινοβουλευτικό φόρουμ με στόχο να προσφέρει πολιτική και νομοθετική υποστήριξη στα σχέδια περιφερειακής συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιό της.
Σήμερα, βρισκόμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε την έναρξη μιας νέας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, αυτής των 12 Κοινοβουλίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που στόχο της έχει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας, της φιλίας και της σύμπραξης των κρατών μελών της.
Ευ. Μεϊμαράκης: «Η κοινοβουλευτική διπλωματία ενισχύει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια και σταθερότητα, την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων»
Θα ήθελα να υπενθυμίσω, στο σημείο αυτό, ότι, μόλις πριν μερικά χρόνια, η κοινοβουλευτική διπλωματία δεν αποτελούσε παρά μια αμελητέα και, για ορισμένους, ανούσια διάσταση των διεθνών σχέσεων, είτε σε πολυμερές είτε σε διμερές πλαίσιο. Σήμερα, όλες οι χώρες αναγνωρίζουν τη μεγάλη συμβολή της, όχι μόνο στην ενίσχυση της δημοκρατίας, στην καθιέρωση του κράτους δικαίου, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και στην επίλυση τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων.
Στη μακροχρόνια πορεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ, έχουμε υποβάλει και υιοθετήσει ουσιαστικές προτάσεις για την πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, οι υποδομές, ο τουρισμός, η κοινωνία της πληροφορίας. Στόχος μας είναι όχι μόνον το κοινό πεδίο πολιτικής διαβούλευσης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης των τομέων αρμοδιότητας του οργανισμού, προς όφελος των λαών μας.
Παράλληλα, η διαδικασία συνεργασίας των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη σύσφιξη των δεσμών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ενισχύοντας την προοπτική της ενταξιακής πορείας των χωρών μελών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ταυτόχρονα, προωθεί την ανάληψη κοινών δράσεων στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καθώς και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός.
Η νέα Κοινοβουλευτική Συνέλευση, τα γενέθλια της οποίας τιμούμε σήμερα, θα συμβάλει τα μέγιστα στο να εξυπηρετηθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά οι κοινές μας επιδιώξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, είναι σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η γεωπολιτική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται στην άμεση γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει και να μας ανησυχεί, καθώς ένα κλίμα αστάθειας και αναταραχών απλώνεται από την Ουκρανία, στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, ως τις βόρειες ακτές τις Αφρικής, στη νότια γειτονιά μας. Οι προεκτάσεις αυτής της αστάθειας είναι ποικίλες και επηρεάζουν σαφώς αρνητικά την οικονομία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Το 2014 συμπληρώνουμε έναν αιώνα από την έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Η τραγική αυτή επέτειος πρέπει να σταθεί η αφορμή για αναδρομή, απολογισμό, συγκρίσεις και διδάγματα. Το σημαντικότερο δίδαγμα είναι ότι τα αγαθά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου δεν υπήρξαν δεδομένα, και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως δεδομένα.
Η απάντηση σε αυτή τη διαπίστωση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά εντονότερη συνεργασία, περισσότερος συντονισμός, ενεργότερη συμμετοχή σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΝΑ Ευρώπης, για την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πιο αναλυτικά σε λίγο».
Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
ως εκπροσώπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. με θέμα:
«Ο μελλοντικός ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο»
«Βρίσκομαι σήμερα στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να συμμετέχω στην εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της νέας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια εντατικών διεργασιών που προηγήθηκαν.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας, η οποία ξεκίνησε το 1997, από την Αθήνα, όπου για πρώτη φορά έλαβε χώρα συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τότε μέχρι σήμερα, ακολούθησαν κι άλλα βήματα, αργά αλλά σταθερά, προς την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής μας συνεργασίας. Η πορεία αυτή ολοκληρώνεται επιτυχώς σήμερα, με την εγκαθίδρυση της νέας Κοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης.
Στο σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τα μέλη της Ομάδας Εργασίας και την προεδρεύουσα κυρία Podasca για το έργο που επιτέλεσαν ως προς τη διαμόρφωση των Κανόνων Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω, επίσης, τους διοργανωτές, το Ρουμανικό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρό του, αγαπητό φίλο κ. Zgonea, για τις επιτυχείς μέχρι σήμερα προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να καταστεί εφικτή η 1η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑ Ευρώπης.
Η παρούσα διάσκεψη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και ιστορική σημασία για τη συνεργασία των Κοινοβουλίων μας, η οποία περιοριζόταν μέχρι σήμερα σε μία ετήσια συνάντηση των Προέδρων. Με την εγκαθίδρυση της νέας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, δίνεται πλέον μία μοναδική ευκαιρία στα εθνικά μας κοινοβούλια να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο και να έχουν αναβαθμισμένη συμμετοχή στην όλη διαδικασία.
Η νέα Κοινοβουλευτική Συνέλευση έρχεται να ενισχύσει την ήδη πολυεπίπεδη και στενή συνεργασία των χωρών μας που υφίσταται στο διακυβερνητικό επίπεδο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι σύγχρονες, κοινές προκλήσεις υπερβαίνουν πολλές φορές τις δυνατότητες των κυβερνήσεων να τις αντιμετωπίσουν σε εθνικό επίπεδο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε ένα κοινό σχέδιο με τη συνεργασία κυρίως των θεσμών της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μεγαλύτερη και πλουσιότερη πολιτισμικά. Είναι, κυρίως, ισχυρότερη και δυναμικότερη στην αντιμετώπιση θεμάτων παγκόσμιας σημασίας και ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό και η διεύρυνση αποτελεί ένα σημαντικό, αυτοτελές κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η προοπτική αυτή αποτελεί ένα ιστορικό στοίχημα.
Ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η Ελλάδα υποστηρίζει με σθένος την ενταξιακή προσπάθεια όλων των γειτονικών της χωρών. Πάγια θέση και επιδίωξη της χώρας μας είναι η εξασφάλιση και παγίωση περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή μας.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην επιτυχή ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό επιδιώκουμε και ως προεδρεύοντες της Ε.Ε.
Συνεχίζουμε, δηλαδή, ό,τι ξεκίνησε επί Προεδρίας της Ελλάδας, το 2003, με τη «στρατηγική της Θεσσαλονίκης». Προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκίνησε, ήδη από χθες, συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών χωρών της Ε.Ε., με τη συμμετοχή των υποψηφίων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να αναζωπυρώσουμε την ατζέντα «Θεσσαλονίκη 2014».
Ευ. Μεϊμαράκης: «Ανάπτυξη, απασχόληση, ασφάλεια των συνόρων, θαλάσσια πολιτική αποτελούν προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας»
Στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω ότι οι προτεραιότητες της χώρας μου κατά την άσκηση της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Η ανάπτυξη και η απασχόληση βρίσκονται στο επίκεντρο. Ταυτόχρονα, προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των συνόρων μας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη θαλάσσια πολιτική, που αποτελεί την οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, πιστεύουμε ότι αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Μας αφορούν όλους ειδικά και ενόψει της διεξαγωγής των πιο κρίσιμων, ενδεχομένως, Ευρωεκλογών των τελευταίων δεκαετιών.
Οι τρεις νεοσύστατες επιτροπές που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Συνέλευσης προσφέρουν τη δυνατότητα να καλυφθεί όλο το φάσμα των κοινών μας ενδιαφερόντων, να διερευνηθούν οι κοινές ευκαιρίες και να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Αναλυτικότερα,
Η συνεργασία των χωρών ΝΑ Ευρώπης και η νέα Κοινοβουλευτική της Συνέλευση μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Σε όχημα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, ειδικά για τους νέους μας που μαστίζονται από ανεργία.
Ευ. Μεϊμαράκης: «Να εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην περιοχή»
Προς το σκοπό αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται:
Στον τομέα της Ενέργειας, μέσω της υλοποίησης του νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) από την Ανατολή στη Δύση, η περιοχή μας μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης και να καρπωθεί τα οφέλη των χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για την κατασκευή του.
Επιπλέον, ένας από τους πιο σημαντικούς και κρίσιμους τομείς για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας είναι ο Τουρισμός που, πέρα από σταθερή πηγή εισοδήματος, μπορεί να αναδειχθεί σε πηγή δημιουργίας πολλών νέων θέσεων εργασίας και ευημερίας για τους λαούς στην περιοχή.
Μεγάλες προοπτικές υπάρχουν επίσης στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των χωρών μας, ώστε αυτά να προβληθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Παράλληλα, η καινοτομία και η έρευνα πρέπει να αποτελέσουν βασικό πυλώνα στον οποίο θα βασιστεί η οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της παραγωγής μας, εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι πολλαπλές. Η εγκληματικότητα, η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών, ο εξτρεμισμός και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών μας πρέπει να καταπολεμούνται συστηματικά σε καθημερινή βάση, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο νομοθετικών παρεμβάσεων εκ μέρους των Κοινοβουλίων.
Κοινό μας όραμα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής γειτονιάς» όπου η βία ή η απειλή βίας δεν θα έχουν καμία θέση. Μιας γειτονιάς όπου οι αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, της μη επέμβασης στα εσωτερικά άλλης χώρας και των κανόνων καλής γειτονίας, θα είναι απαραβίαστες και αδιαπραγμάτευτες. Μιας γειτονιάς, που, από «πυριτιδαποθήκη» της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, θα έχει μεταβληθεί οριστικά σε πρότυπο καλής συνεργασίας. Κι αυτό, όχι επειδή θα αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη συνέπεια της εναρμόνισής μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά επειδή θα έχει γίνει συνείδηση των πολιτικών ηγεσιών και δικαίωμα των πολιτών.
Η νέα Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει να έχει δυναμική παρουσία ώστε, με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της, να κερδίσει διεθνή αναγνώριση και σεβασμό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ετήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας να περιλαμβάνει θέματα και να προσδιορίζει προτεραιότητες και δράσεις όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες. Τα Κοινοβούλιά μας πρέπει, μέσω της δυνατότητας που τους δίνει η νέα Συνέλευση, να υποβάλλουν και να υιοθετούν προτάσεις για την πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων στους τομείς πρωταρχικής σημασίας που θα έχουν επεξεργαστεί οι Επιτροπές.
Στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Συνέλευσης θα συμβάλει, ασφαλώς, η ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος της Γραμματείας της Συνέλευσης, με την υιοθέτηση του Κανονισμού Λειτουργίας της. Το πρώτο μεγάλο βήμα, με την υιοθέτηση των Κανόνων Λειτουργίας της Συνέλευσης γίνεται σήμερα και επιτρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη διευθέτηση των όποιων διαδικαστικών ζητημάτων μάς απασχολούν.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για τις υπηρεσίες που προσφέρει η περιφερειακή Γραμματεία στη Σόφια και να εξάρω τη σημαντική συμβολή της στην κοινοβουλευτική συνεργασία των χωρών μας.
Εκφράζοντας και πάλι τις ευχαριστίες μας προς το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, εύχομαι καλή αρχή και καλή επιτυχία στο έργο της νέας μας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης προς όφελος των λαών μας και της ευημερίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».