Για το ρόλο των ευρωεκλογών στην καλλιέργεια της εσωστρέφειας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, κάνει λόγο σε άρθρο του στο «Βήμα» ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχολιάζοντας τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «τα μέλη κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσιμα διλήμματα και με την ανάγκη να διαμορφώσουν κοινές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς».
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στις επερχόμενες μεταβολές αν θέλει να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της. Θα πρέπει και αυτή να συγκεκριμενοποιήσει στόχους, σχέδια και συμμαχίες. Στις ευρωεκλογές κρίνεται αν θα ακολουθήσει πολιτική αποστασιοποίησης από την Ένωση και την ενοποιητική προσπάθεια ή αν θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στην πρώτη περίπτωση θα οδηγηθεί σε βαθμιαία απομόνωση και σε μία μονίμως υποβόσκουσα κρίση. Στη δεύτερη ια εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την κατοχύρωση των συμφερόντων της και τις προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων ο Κ. Σημίτης στέκεται στο ζήτημα της επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης. «Θέματα όπως η ανεργία, οι ανισότητες των εισοδημάτων, η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ο κοινωνικός αποκλεισμός έπρεπε κατά την επικρατούσα επί δεκαετίες άποψη να αντιμετωπιστούν είτε από τα κράτη – μέλη είτε με ειδικές πολιτικές περιορισμένης εμβέλειας από την Ένωση (…) Η κρίση απέδειξε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικής πολιτικής που υπάγεται στην αρμοδιότητα της υπερεθνικής οντότητας και κοινωνικής πολιτικής που είναι πεδίο δραστηριοποίησης των κρατών δεν ευσταθεί. Χρειάζεται και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων που να διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη. Το ερώτημα με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί παραμένει αναπάντητο».
Σχολιάζοντας το τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές, επισημαίνει ότι «το ενδιαφέρον στρέφεται στη ρύθμιση του χρέους, αν θα μας δοθεί παράταση στην εξόφληση, αν θα μειωθεί το επιτόκιο ή μήπως θα υπάρξει κούρεμα».
Σε όσους υποστηρίζουν ότι έχει εξαλειφθεί πλέον ο κίνδυνος «νέων επιπλοκών», ο πρώην πρωθυπουργός απαντάει ότι κάτι τέτοιο «δεν ευσταθεί». Υποστηρίζει επίσης, πως η Ελλάδα πορεύεται «όπως και το 2006 ανέτοιμη και αισιόδοξη, με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα λύσει και τα προβλήματά μας».