Ο ναζισμός, ο φασισμός και ο κομμουνισμός είναι ιδέες και αντιλήψεις που ηττήθηκαν κατά κράτος από την φιλελεύθερη δημοκρατία, τόσο σε πολεμικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο, δηλώνει στο newsbeast.gr ο κ. Πέτρος Τατούλης, υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία, για τη θέση του Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δίνοντας το στίγμα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης των εκλογών της 18ης Μάιου.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δηλώνει πως προσβλέπει στην ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου που έχει ήδη συνάψει με τους πολίτες μιας και πιστεύει πως η δυνατή Ελλάδα των Περιφερειών είναι η λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

– Το 2010 το όραμα ήταν ο πατριωτισμός και μάλιστα ο ακομμάτιστος και άδολος, το 2014 το όραμα παραμένει το ίδιο;
Ο άδολος, ακομμάτιστος πατριωτισμός που αποτέλεσε το πολιτικό μήνυμα των προηγούμενων εκλογών προήλθε από τους πολίτες. Ήταν μια ριψοκίνδυνη φαινομενικά θέση απέναντι στο κατεστημένο πελατειακό πολιτικό σύστημα, που ουσιαστικά διόριζε τις εκλογικές επιλογές των πολιτών. Και ήταν μια θέση που δεν συμμορφώθηκε με τις κομματικές επιταγές εκείνης της περιόδου. Το όραμα αυτό όμως είναι ακόμα επίκαιρο τόσο στη Νέα Πελοπόννησο όσο και στη Νέα Ελλάδα των Περιφερειών. Γιατί σήμερα πλέον η περιφερειακή διακυβέρνηση σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον πολιτικό πολιτισμό της αντιπαλότητας και των αντιφάσεων στην εποχή της διαφάνειας, της εντιμότητας και των συνθέσεων. Αποτελεί το πολιτικό ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό.

Και επειδή η απουσία ιστορικής μνήμης είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και ο πλέον επικίνδυνος εχθρός της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο ναζισμός, ο φασισμός και ο κομμουνισμός είναι ιδέες και αντιλήψεις που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Ευρώπη, με την φιλοδοξία να γίνουν και παγκόσμια καθεστώτα. Ηττήθηκαν όμως κατά κράτος από την φιλελεύθερη δημοκρατία, τόσο σε πολεμικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Και πάνω σε αυτή τους την ήττα στηρίχθηκε το όραμα μιας ειρηνικής και δημοκρατικής Ευρώπης, ικανής να προσφέρει στους λαούς της ευημερία και ειρηνική συμβίωση υπό όρους δημοκρατίας και απολύτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο άδολος, ακομμάτιστος πατριωτισμός συμβολίζει αυτή τη πολιτική διάσταση ενός οράματος που δημιούργησε την Ευρώπη των Περιφερειών και είναι το εφαλτήριο για την Ελλάδα των Περιφερειών.

– Η Πελοπόννησος σας έχει εμπιστευτεί ξανά τη θέση του περιφερειάρχη. Αν αυτό γίνει και πάλι ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για την Πελοπόννησο. Τι «παραμελήσατε» στην πρώτη θητεία σας;
Αυτήν την τριετία που πέρασε, θέσαμε τις βάσεις ώστε στην Πελοπόννησο να αναστραφεί το εθνικό μας κακέκτυπο. Στηρίξαμε τους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας, επιταχύναμε στα έργα υποδομής που δημιουργούν ρευστότητα στην αγορά. Δημιουργήσαμε επίσης το υπόβαθρο προκειμένου να προκύψει οικονομική ισότητα στην κοινωνία. Στηρίξαμε αυτόν τον νέο θεσμό, πιστεύοντας βαθιά, ότι παρά τις ατέλειες και τις δυσλειτουργίες, η έξοδος της χώρας από την κρίση θα έλθει μόνο μέσα από την δυνατή Ελλάδα των περιφερειών, αφού οι κεντρικές κυβερνήσεις θα έχουν ακόμη δεκαετίες μπροστά τους για να ασχολούνται με τα σοβαρά δημοσιονομικά μας προβλήματα.

Είχαμε έγκαιρα διαβλέψει έκτοτε ότι η περίοδος των βερμπαλισμών και των κενών υποσχέσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πριν από τέσσερα χρόνια συνάψαμε με τους πολίτες ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ένα συγκροτημένο σχέδιο πελοποννησιακής ανάπτυξης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κοστολογημένες δράσεις. Για όσα δεσμευτήκαμε, πετύχαμε σημαντικούς στόχους βάζοντας την Πελοπόννησο στον χάρτη των διεθνών τουριστικών προορισμών και στις ανερχόμενες εξαγωγικές δυνάμεις. Άλλα και η λύση που δρομολογήσαμε στην διαχείριση στερεών αποβλήτων δίνει στην περιφέρειά μας δυναμική αειφόρου ανάπτυξης και δημιουργεί γύρω της ένα φιλικό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο που συνάψαμε με τους πολίτες έχει σαν μοναδικό στόχο να φέρει μετρήσιμους καρπούς την επόμενη και πιο κρίσιμη για την χώρα πενταετία. Να οδηγήσει στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα από την εμπέδωση ενός σαφούς σχεδίου κοινωνικής πολιτικής αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από περιφερειακές χρηματοπιστωτικές δομές. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση στο ζητούμενο των ημερών, που δεν είναι άλλο από την συγκράτηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το έργο που κάναμε αυτήν την τριετία αποτελεί την εγγύηση για την επόμενη.



– Οι αντίπαλοί σας προσάπτουν ολιγωρία στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και της ολοκλήρωσης οδικών αρτηριών. Τι απαντάτε;

Το έργο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι δίχως άλλο το πιο σημαντικό έργο αυτής της τριετίας τόσο για την Πελοπόννησο όσο και για όλη τη χώρα. Είναι ένα έργο σημαία για το οποίο πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι όλοι οι πολίτες, γιατί ανήκει σε όλους μας. Οι εγκαταστάσεις της Πελοποννήσου, σύγχρονες και ευρωπαϊκού επιπέδου, θα είναι έτοιμες το 2015 και οι χωματερές και οι ξεχειλισμένοι κάδοι θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιοι που διακινούν την κινδυνολογία τους. Είναι οι γνωστοί άγνωστοι που δεν θέλουν να γίνει τίποτε θετικό στον τόπο, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν να κερδίσουν από τη μαφία που διαχειρίζεται επί δεκαετίες τα σκουπίδια μας, με κέρδη εκατομμυρίων Μας έλεγαν τόσο καιρό ότι θα φέρουμε την καύση. Ε, λοιπόν, σήμερα που η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η πιο οικολογική λύση, δηλαδή η κομποστοποίηση, συνεχίζουν τα ίδια παραμύθια. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ούτε άλλη λύση έχουν να προτείνουν και ίσως κάποιοι είχαν να κερδίσουν κάτι από τη μέχρι σήμερα διαδικασία παράνομης ή νόμιμης μεταφοράς. Τελικά, όμως, θα πρέπει να μας απαντήσουν όλοι αυτοί οι τιμητές με τα καθαρά χέρια . Ήμασταν καλύτερα τότε που ήμασταν χειρότερα; Και εντέλει, εκεί θέλουν να κρατήσουν τη χώρα, στα χειρότερα μιας παραγκούπολης άνομων συμφερόντων και υπόγειων διαδρομών; Αυτό δεν θα συμβεί. Η Πελοπόννησος αντιστέκεται με όλες της τις δυνάμεις στα νέα Μνημόνια που επιχειρούν ορισμένοι οπαδοί του λαϊκισμού και του ιδιοτελούς τυχοδιωκτισμού να επιβάλουν στους πολίτες

– Ένα άλλο θέμα είναι η διαχείριση των υδάτων στην Πελοπόννησο. Τι απαντάτε στις αιτιάσεις ότι «πουλήσατε τα νερά»;
Όσοι διακινούν την φήμη ότι το νερό είναι προς ιδιωτικοποίηση θα μας βρουν αυστηρά απέναντί τους. Το νερό είναι και θα παραμείνει Δημόσιο Αγαθό. Τελεία και Παύλα. Οι αγροτικές υποδομές, όπως τα φράγματα και οι ταμιευτήρες, είναι όλες σε εξέλιξη στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου.

Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εκτέλεσή τους και εγγυόμαστε ότι θα περατωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Θα ολοκληρωθούν δε, για εμάς μόνο όταν το νερό φτάσει με δίκτυα έως και το πιο απομακρυσμένο χωράφι.

Η εποχή που σχεδιάζονταν φαραωνικά έργα, χωρίς τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Την ίδια στιγμή, η δέσμευσή μας για δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε κάθε οικισμό άνω των 2.000 κατοίκων είναι σε ποσοστό 70% ήδη υλοποιημένη. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα επιτύχουμε τον στόχο μας σε απόλυτο βαθμό, προκειμένου ούτε ένα κυβικό καθαρού νερού να μην χάνεται στην θάλασσα.

– Η Πελοπόννησος παράγει μοναδικά αγροτικά προϊόντα. Λείπει η πιστοποίηση και η συλλογική δράση για να γίνουν η μεγάλη δύναμη ανάπτυξης. Τι κάνατε μέχρι στιγμής και τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον;
Στον αγροτικό τομέα, τα έργα υποδομής προχωρούν σταθερά και ολοκληρώνονται μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Εξωστρέφεια και υπεραξία είναι η κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Στόχος μας η τυποποίηση να αγγίξει το 20% της συνολικής παραγωγής και να στραφούμε έτσι στην ποιοτική καλλιέργεια. Το ηλεκτρονικό μας δημοπρατήριο είναι ήδη σε εξέλιξη προκειμένου να αντιπαρέλθουν οι αγρότες μας τα καρτέλ, ενώ ο σχεδιασμός μας για την αναγέννηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται μέσα στην προσεχή πενταετία να δημιουργήσει 10 κτηνοτροφικά πάρκα και 6.000 νέες θέσεις εργασίας.



– Γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προτιμήσουν εσάς και όχι κάποιον από τους αντιπάλους σας; Ποιο εκτιμάτε
ότι είναι το βασικό σας πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων;
Το ότι από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Διοίκηση της Πελοποννήσου το 2011, επιλέξαμε, μέσα από την δημιουργία μιας ανθεκτικής πελοποννησιακής τοπικής οικονομίας, να δώσουμε διέξοδο και μια νέα ρεαλιστική ελπίδα στους συμπατριώτες μας. Ελπίδα που αποτελεί το εφαλτήριο της προόδου και ενδυναμώνει την δύναμη του λαού μας να ξεπεράσει την βαθιά κοινωνική κρίση στην οποία οδηγήθηκε από τον εθισμό του χρέους ως τρόπου ζωής. Σε κανένα σημείο της πορείας μας προεκλογικά το 2010, μετεκλογικά μέσα στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν ακόμα και σήμερα που διεκδικούμε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας στην επόμενη πενταετή θητεία, δεν υποσχεθήκαμε το κυνήγι του θησαυρού στο οποίο βασίζονται οι προτάσεις των αντιπάλων μας. Βλέπετε αν βάλουμε στην άκρη την λασπολογία και τις εμπαθείς συκοφαντικές προσωπικές επιθέσεις στην οικογένεια μου και εμένα προσωπικά, αυτό που μένει σαν σχέδιο που προτείνουν είναι μια μορφή λοταρίας στηριγμένης στην αξία ενός απρόσιτου ονείρου αριστεροδεξιάς ιδεοληψίας για επιστροφή στο χθες.

– Σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε «εξαιρετικά συγκρουσιακός και ανατρεπτικός». Ποιά είναι τα ζητήματα της Πελοποννήσου για τα οποία έχετε συγκρουστεί;
Το πολιτικό μου ταξίδι ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε από σύντομες διαδρομές ή από τη συμμόρφωσή μου με μικρούς στόχους. Η ενεργός παρουσία στα κοινά, βλέπετε, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, είναι κάτι που το κερδίζει ο πολιτικός με σκληρή προσπάθεια και διαρκή επαφή με τους ανθρώπους. Δεν είναι δρόμος για λιπόψυχους. Είναι μάλλον για ριψοκίνδυνους. Είναι γι’ αυτούς που βουτάνε μέσα στην κοινωνία, ζουν, αφουγκράζονται και ωριμάζουν μαζί της. Και η ωριμότητα, ξέρετε, δεν έχει να κάνει με τη συντηρητικοποίηση ούτε με τη συμμόρφωση με το υπάρχον.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Διοίκηση της Πελοποννήσου το 2011 επιλέξαμε να δώσουμε διέξοδο προάγοντας την προοπτική του θάρρους.

Όπως σας είπα και πριν, είχαμε έγκαιρα διαβλέψει ότι η περίοδος των κενών υποσχέσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πριν από τέσσερα χρόνια συνάψαμε ένα συγκροτημένο σχέδιο πελοποννησιακής ανάπτυξης, και για όσα δεσμευτήκαμε, πετύχαμε σημαντικούς στόχους. Η Πελοπόννησο ανήκει πλέον στον χάρτη των διεθνών τουριστικών προορισμών και στις ανερχόμενες εξαγωγικές δυνάμεις.

– Έχετε αναφερθεί στην ανάγκη να δοθεί μάχη κατά του παλαιοκομματισμού που επιδιώκει να δημιουργήσει με παλιά φθαρμένα υλικά κάτι δήθεν καινούριο. Τι ακριβώς εννοείτε με την έκφραση σας αυτή;
Όχι πολλά χρόνια πριν, σε μια μακρά περίοδο εφησυχασμού, η Ελληνική κοινωνία και όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας, βιώσαμε μια περίοδο ολοκληρωτικής άγνοιας, lifestyle μεγαλείου, πολιτικής και επιχειρηματικής αμετροέπειας. Το 2010, και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η πολιτική αυτή ανευθυνότητα οδήγησε τον τόπο στο γνωστό τέλμα του φόβου και της απελπισίας. Αποκαλύφθηκε έτσι πολύ γρήγορα ότι η ψευδαίσθηση ισότητας που βιώσαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης στη χώρα μας ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης πολιτικής και μάλιστα πολιτικής που εφαρμόστηκε με την φορολογική ανευθυνότητα των κυβερνήσεων και την πελατειακή νοοτροπία ανάπτυξης ενός υδροκέφαλου κράτους.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα η παντελής απουσία ιστορικής μνήμης είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και ο πλέον επικίνδυνος εχθρός της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που ακόμα και σήμερα το πολιτικό προσωπικό με την «λοξή γονυκλισία του βιαστικού θεοφοβούμενου» αδυνατεί να πετύχει την αυτοκριτική του και με φθαρμένα υλικά οδηγεί την χώρα σε μια αέναη «Μέρα της Μαρμότας».

Τόπο λοιπόν στις νέες ιδέες. Στις καθαρές σκέψεις που δεν επηρεάζονται από συμφέροντα και ιδεοληψίες. Η τεχνολογία καλπάζει και η κοινωνία ακολουθεί την συχνότητα, την ροή και την συνέπεια της νέας εποχής. Μιας εποχής ομοτιμίας που μεγιστοποιεί την ικανοποίηση των πολιτών για την καθημερινότητα τους και ταυτόχρονα διευρύνει τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες του ατόμου. Αυτό άλλωστε είναι και η ουσία του σύγχρονου δόγματος προόδου που πρέπει να διαμορφώσουμε για την κοινωνία μας με τις πολιτικές μας.



– Πέρα από την αύξηση του τουρισμού και των εξαγωγών που κάποιος θα μπορούσε να πει πως ως τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας, ποιες παρεμβάσεις κάνατε αυτά τα χρόνια σε υποδομές;
Την περίοδο που οι αγελάδες ήταν ακόμη στον τόπο μας παχιές, η Πελοπόννησος παρέμενε διαχρονικά ο φτωχός συγγενής. Πόροι χάθηκαν .Έργα έμειναν μισά, σαν φαντάσματα. Υποσχέσεις έμειναν στα συρτάρια. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της τελευταίας εικοσαετίας. Έργα που φτάνουν σε προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους θα έχουν αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Πελοποννήσου. Οδικοί άξονες, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης βιολογικοί καθαρισμοί υποδομές στον αγροτικό τομέα έργα αντιδιαβρωτικά στις ακτές μας αλλά και νέα σχολεία, κέντρα υγείας, νέες πτέρυγες σε νοσοκομεία κατασκευάζονται από άκρη σε άκρη σε όλη την περιφέρεια.

Θα έλεγε κάποιος καλόπιστα: Μα καλά, αυτά θα γίνονταν έτσι και αλλιώς. Κι όμως δεν έγιναν, τα προηγούμενα χρόνια. Με δύο κοινοτικά προγράμματα (τοΒ’ και τοΓ’ ΚΠΣ), και μάλιστα πιο «πλούσια» από το ΕΣΠΑ, η Πελοπόννησος δεν μπόρεσε να αντλήσει παρά μόνο 500 εκατομμύρια σε διάρκεια 20ετίας. Γιατί γίνονται όμως αυτά σήμερα, ενώ δεν γίνονταν τόσα χρόνια; Γιατί απλά η αποτελεσματικότητα αποτέλεσε την κεντρική μας επιλογή. Γιατί απλά, ακολουθήσαμε ως αρχή μας την απόλυτη διαφάνεια. Γιατί απλά εφαρμόσαμε τεχνοκρατικά κριτήρια και στηρίξαμε τις υπηρεσίες μας, που έκαναν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες στην απαξίωση που διαχέεται στον δημόσιο τομέα. Γιατί δεν πιστέψαμε ούτε για μια στιγμή την παλιά λογική που ήθελε να κάνουμε «έργα για τα έργα» ή «έργα για την απορρόφηση».

Το κάθε ευρώ για εμάς δεν ήταν δαπάνη, αλλά επένδυση. Και με αυτήν την στρατηγική σκέψη φέραμε το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν όταν αναλάβαμε, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της χώρας. Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε χαμένο, την στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι εθνικοί πόροι είχαν στερέψει.