Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αν Μπρασέρ, την οποία συνόδευε η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Παπούλιας ανέφερε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και επισήμανε την υποστήριξη του Συμβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη στην κ. Μπρασέρ, η οποία είναι από το Λουξεμβούργο, για τις στενές σχέσεις των δυο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ. «Υπήρξαν πολλοί και αγαπητοί φίλοι για την Ελλάδα- τελευταία ο κ. Γιούνκερ οπωσδήποτε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια που κάνει» τόνισε ο Πρόεδρος.

Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου

Αργότερα ο Κ. Παπούλιας δέχθηκε τον νέο υπουργό Αμύνης της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη, συνοδευόμενο από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

«Περάσαμε δύσκολα κι εδώ και στην Κύπρο, εξακολουθούμε να περνούμε δύσκολα, όμως έχουμε υποχρέωση να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, να κλείσουμε τη σελίδα του παρελθόντος και να κτίσουμε με νέα εργαλεία ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τις νέες γενιές, με όρους ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Και οι κυβερνήσεις έχουν πρώτιστη ευθύνη να ανοίξουν αυτό τον δρόμο», είπε ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και την, όπως σημείωσε, σχεδόν αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, καθώς και για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων.

«Ίσως να φυσάει κι ένας άλλος αέρας στην Άγκυρα και να καταλάβουν κι εκείνοι ότι δεν μπορεί να πραγματώσουν τα οποιαδήποτε σχέδια για προσέγγιση της Ευρώπης ή για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αν δεν τηρήσουν όλα εκείνα τα οποία επιβάλλει, θα έλεγα, η ΕΕ, στα υποψήφια μέλη της να τηρήσουν» σχολίασε ο κ. Παπούλιας, τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πάντα ζήτημα εισβολής και κατοχής και υπογράμμισε τη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.