Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, καθώς τα φαινόμενα απείθειας συνεχίζονται και οι πολίτες παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια κόπωσης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας φαίνεται ότι τηρούνται σε γενικές γραμμές τις πρώτες ημέρες της ισχύος τους, ωστόσο εντοπίζονται ακόμη εστίες υπερμετάδοσης του ιού, οι οποίες και πρέπει να καταπολεμηθούν.
«Έχουμε ένα δύσκολο τρίμηνο μπροστά μας» παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία».
Τα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι δύο: αφενός η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και αφετέρου η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις. Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι οι φημολογίες περί περιοριστικών μέτρων για τους άνω των 65 και μειωμένου ωραρίου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν βάση, ενώ το μοντέλο των τοπικών lockdown φαίνεται ότι προκρίνεται με τελευταίο παράδειγμα τις Σέρρες, όπου η διασπορά του κορονοϊού μεγαλώνει και η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ρυθμιστικός παράγοντας η συμπεριφορά των νέων
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ειδικοί εστιάζουν στη συμπεριφορά και την απειθαρχία των νέων σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού, καθώς η εξάπλωσή του εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νεότερων ηλικιών. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στη νέα γενιά να είναι πιο προσεκτική και να αποφεύγει τις μαζικές συναθροίσεις. Όπως επαναλαμβάνουν οι λοιμωξιολόγοι: «ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς!». Είναι σαφές ότι το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης συνοψίζεται στα λόγια του υφυπουργού πολιτικής προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος δήλωσε:
«Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι στο χέρι μας. Ένα lockdown μας επηρεάζει οικονομικά και ψυχολογικά. Κανένας ασυνείδητος δεν πρέπει παίζοντας με τα μέτρα να παίζει με την υγεία και την ψυχολογία και τη ζωή των Ελλήνων».
Πιθανό «μπλόκο» στις μετακινήσεις
Στο συρτάρι παραμένουν μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, μπλόκο στις μετακινήσεις των πολιτών εντός της επικράτειας, ένα μέτρο που υιοθετούν ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τώρα η απαγόρευση ταξιδιών εφαρμόζεται μόνο στις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» (4).
Ωστόσο, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να μπορεί να τεθεί σε ισχύ και στις περιοχές «Αυξημένης Επιτήρησης» (επίπεδο 3).
Σημειώνεται πως στο επίπεδο 3 βρίσκονται, ενδεικτικά, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα. Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι χαρακτηριστικό, καθώς Θεσσαλονίκη και Σέρρες φέρουν «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο.
«Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή –είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια – θα είναι ολέθριο» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει και του εορτασμού της αυριανής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.