Στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης περιηγήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης και μίλησε για κάποιες που ενώ βρίσκονται κοντά στο κέντρο είναι αποκομμένες, όπως οι Σαράντα Εκκλησιές. Μάλιστα, ο υποψήφιος δήμαρχος της συμπρωτεύουσας παρουσίασε και σχέδιο για να γίνει μια «γειτονιά-πρότυπο».
«Οι Σαράντα Εκκλησιές, είναι μια κεντρική συνοικία, αλλά ταυτόχρονα, παραμένει σήμερα αποκομμένη από το κέντρο» ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης. Συζητώντας με περίοικους, παρουσίασε σημεία του σχεδίου του συνδυασμού «Εντάξει», για την αναβάθμιση των Σαράντα Εκκλησιών σε πρότυπο συνοικίας που μπορεί να λειτουργεί ως «γέφυρα» του αστικού ιστού.
«Η περιοχή γειτνιάζει με υπερτοπικής σημασίας δομές, αλλά δεν εξυπηρετείται και δεν ωφελείται ουσιαστικά από αυτή τη γειτνίαση», σημείωσε, αναφέροντας ως παραδείγματα τις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ και τις φοιτητικές εστίες, το περιαστικό δάσος, τις εγκαταστάσεις του Ηρακλή και το ζωολογικό κήπο.
Πρόσθεσε ότι «η γειτονιά των Σαράντα Εκκλησιών θα μπορούσε να γίνει το πέρασμα από την πόλη στο δάσος, η γέφυρα ανάμεσα στη γνώση και τη φύση. Μία γειτονιά πρότυπο, να χαίρεσαι να περπατάς και να ζεις, πραγματικά Εντάξει σε όλα. Χρειάζεται θέληση για δουλειά, σχέδιο και αποτελεσματικότητα για τις γειτονιές της πόλης. Η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν τα διαθέτει. Εμείς μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη το αντίθετο.»
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Σταύρος Καλαφάτης για την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, περιλαμβάνει:
– Περιβαλλοντική εξυγίανση των ρεμάτων που διασχίζουν την περιοχή, αντιπλημμυρικά έργα, διαμορφώσεις πρασίνου και απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων και εστιών ρύπανσης.
– Ανάπλαση και αναβάθμιση του άλσους γύρω από το Τελλόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
– Ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Αγωνιστών (πρώην Βυζουκίδου).
– Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την περιοχή των φοιτητικών εστιών.
– Συνεργασία µε το φορέα διαχείρισης εκτάσεων ΗΡΑΚΛΗ για εκπόνηση προγράμματος αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευής χώρου στάθμευσης.
– Έργα αντιστήριξης πρανών προς την πλευρά της Ευαγγελίστριας, σε συνδυασμό µε μελέτη κατασκευής ασφαλών προσβάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών περιοχών.
– Διεκδίκηση παραχώρησης οικοπέδου ιδιοκτησίας ΑΠΘ για να µην αποχαρακτηρισθεί από Παιδικός Σταθμός και στη συνέχεια, κατασκευή πρότυπου παιδικού σταθμού για την εξυπηρέτηση της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας.
– Ανακατασκευή της παιδικής χαράς που βρίσκεται στην οδό Μεσολογγίτη.
– Έργα οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού και οδικής σήμανσης για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς πρόσβασης στην περιφερειακή οδό (οδός Αγαθουπόλεως).