Συναγερμό σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και τις υγειονομικές αρχές το ρεκόρ των 667 νέων κρουσμάτων, με την κυβέρνηση να επανεκτιμά την κατάσταση, καταστρώνοντας εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Οι 667 νέες μολύνσεις αποτελούν αρνητικό ρεκόρ, με την Αττική να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη και τους ειδικούς να ρίχνουν το βάρος σε Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Σέρρες και Ιωάννινα, καθώς αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Υπό τα νέα δυσμενή στοιχεία, οι ανακατατάξεις στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας αναγκάζουν τους λοιμωξιολόγους να συστήσουν νέα αυστηρότερα μέτρα. Δεν είναι τυχαία, η σημερινή έκτακτη επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην Καστοριά, μια περιοχή που βρίσκεται ένα βήμα από το «κόκκινο» αλλά και η μετάβασή του αύριο στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς.
«Κλειδώνει» η καθολική χρήση μάσκας
Κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ανά νομό και περιοχή, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο και την εξέλιξή του.
Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο. Συζητήθηκε ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της καθολικής χρήσης μάσκας. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του σε ευρύτερο επίπεδο. Σε δεύτερο χρόνο συζητήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων καθώς και πρόσθετα μέτρα για τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και τους ελέγχους σε πλατείες και εστίες αυξημένου συγχρωτισμού. Δεδομένου ότι ο Οκτώβρης είναι ο πιο φονικός μήνας με 137 νεκρούς, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση και να τεθούν νέες βάσεις στην καταπολέμηση του κορονοϊού.
Έσχατη λύση το lockdown
Δεδομένου ότι κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια έσοδα, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί υπό τις παρούσες συνθήκες την επιβολή μιας γενικευμένης καραντίνας.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι θα εξαντλήσει όσα μέσα διαθέτει για να μην αναγκαστεί να ακολουθήσει το μοντέλο του Μαρτίου που θα οδηγήσει σε νέκρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας και θα προκαλέσει σοβαρά «χτυπήματα» στην αγορά, με οδυνηρές επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.
Αν σκεφτεί κάποιος ότι σύμφωνα με προσεγγιστικούς υπολογισμούς, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown φτάνει περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μία καταστροφική για την οικονομία επιλογή.