Την άποψη ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος να υπερασπιστεί» η χώρα το δικαίωμά της για την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια, παρά να «το ασκήσει» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοεδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την Παρασκευή (16/10) ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στον Real FM ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε: «Τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα (σ.σ. της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια) ξεκινώντας από νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου» τονίζοντας ότι ο λόγος είναι η «έντονη αμφισβήτηση» από την Τουρκία του «κυριαρχικού δικαιώματος», «de facto αμφισβήτησης με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων».
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που δέχεται ως αντιπολίτευση, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η «διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύει την αποτροπή, ενισχύει τη θέση της χώρας και ενισχύει και τη διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουγού».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως είναι «ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην «προσπάθεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχόμενος «να έχει αποτέλεσμα». Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «αν έχουμε για μία ακόμη φορά αποτυχία» και «η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει λάβει νέες διαστάσεις», την «ευθύνη» θα έχει μεν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα αφορά και ολόκληρη τη χώρα.
Υποστήριξε πως «δεν έχουν σημασία οι διατυπώσεις», αλλά πρέπει να υπάρχει ένας «μηχανισμός κυρώσεων» απέναντι στην Τουρκία, που θα μπορεί να της επιφέρει «σοβαρά οικονομικά πλήγματα» σε περίπτωση που συνεχίζει την «παραβατική συμπεριφορά». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει και η «θετική ατζέντα» στο τραπέζι, καθώς, όπως είπε, ο «μόνος τρόπος» διαπραγμάτευσης είναι το «καρότο και το μαστίγιο».
Ερωτηθείς για το επιχείρημα της μη αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σημείωσε ότι ακόμα και στη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ επέφεραν σημαντικά οικονομικά πλήγματα, ενώ στην Τουρκία, που βρίσκεται σε «μεγάλη οικονομική δυσκολία» θα είναι «παραπάνω από ενοχλητικές».
«Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» και κυρίως η ΕΕ, παρ’ όλο που «ενοχλούνται» από τη στάση της Τουρκίας, «δεν θέλουν να τα βάλουν» μαζί της, γιατί έχουν «ζωτικά οικονομικά συμφέροντα». Ως εκ τούτου, συνέχισε, είναι «κρίσιμο» η κυβέρνηση να αντιδράσει, γιατί η Τουρκία έχει «αναβαθμίσει την προκλητικότητά της». Όπως εξήγησε, υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς «μέχρι χθες είχαμε αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», ενώ τώρα, «αν διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από Καστελόριζο θα έχουμε αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας». «Μεγάλη διαφορά, πρακτικά και νομικά», σχολίασε.