Απτόητος ο Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει, κλιμακώνοντας τις προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, παρά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και την προτροπή σε αυστηρό τόνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τερματισμό των εσκεμμένων προκλήσεων και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών και παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου και να απαντήσει στο ερώτημα: «γιατί έστειλε ξανά το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται για τρίτη μέρα σε πλήρη ετοιμότητα. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.
Τι επιδιώκει ο Ερντογάν
Η νευρικότητα της Τουρκίας και η απεμπόληση της δυνατότητας ενός διευρυμένου διαλόγου σαφώς και έχουν βάσεις. Ο Ερντογάν επεδίωκε οι διερευνητικές να μην αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες αλλά να τεθεί προς συζήτηση η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και να μπει φρένο στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
Για το λόγο αυτό άλλωστε όλες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Καστελόριζο δείχνουν ότι ο τελικός τους στόχος δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων ή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά το ίδιο το νησί διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την επήρεια που έχει στις θαλάσσιες ζώνες. Μάλιστα, το γεγονός πως η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις επίμονες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, δείχνει την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει ο Ερντογάν τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες προσδοκούσαν σε κινήσεις αποφόρτισης της κατάστασης.
Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το επόμενο εικοσιτετράωρο, μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 του μηνός, για την τελική έκβαση της νέας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης.
Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διάλογος.
«Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως στα συμφωνηθέντα». Αν και επέμεινε υπέρ του διαλόγου, εξέφρασε κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας αλλά και την έντονη ενόχλησή του για τους τουρκικούς χειρισμούς.
Προειδοποίηση για κυρώσεις
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και τώρα δεν μπει φραγμός στην τουρκική στρατηγική, την επόμενη φορά δεν θα ελέγχεται η κατάσταση. Αν αυτό δεν συμβεί θα είναι μία ήττα της Ευρώπης και δυστυχώς μία ήττα και για την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό και ο Αυστριακός καγκελάριος με τη σειρά του καταδίκασε χθες την ανανεωμένη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι «εάν συνεχίσει να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, θα υπάρξουν κυρώσεις».