Ερώτηση στην Κομισιόν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί αλλά και το τι κυρώσεις θα επιβάλλει στην Τουρκία, «μία υπό ένταξη χώρα που έχει αποδείξει με τις συνεχείς προκλητικές της ενέργειες ότι δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.
Ρωτά, επίσης, εάν ήταν σε γνώση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής αυτή η νέα προκλητική NAVTEX, η οποία «δεσμεύει εκ νέου περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και μάλιστα σε περιοχή 6,5 νμ νοτίως της ελληνικής νήσου του Καστελόριζου».
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι η Τουρκία, λίγο πριν από το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής που είχε συγκληθεί για να συζητήσει την επιθετικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, είχε αποσύρει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis σε, μία «υποτιθέμενη κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης».
Επίσης επισημαίνει ότι «η Τουρκία, για άλλη μία φορά, προχωρά σε μία κίνηση που δημιουργεί και πάλι ένταση στην περιοχή, που αποτελεί μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή» και μάλιστα «την ώρα που η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να ορίσει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών».
Πρόκειται, όπως αναφέρει, για «μία προκλητική κίνηση, που επί της ουσίας αγνοεί τις προειδοποιήσεις του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, όπου ζητούσε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς επιθετικές ενέργειες» και για «μία ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στην τουρκική πρόκληση με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στην Κύπρο, μία εκ νέου μονομερής επιθετική ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας, που είναι δυστυχώς δηλωτική ότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί πραγματικά τη διπλωματική οδό για την επίλυση των διαφορών και τον διάλογο κάτω από τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η Ελλάδα παραμένει πάντα υπέρ του διαλόγου, που θα εδράζεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι κάτω από το καθεστώς εκβιασμών και απειλών» και ότι «παραμένει πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού και εν προκειμένω με τη γειτονική Τουρκία, της επίλυσης της μοναδικής διαφοράς Ελλάδας-Τουρκίας, που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».
Για τους παραπάνω λόγους, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν «είναι σε γνώση της η νέα αυτή NAVTEX της τουρκικής πλευράς για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα 6,5 νμ νοτίως του Καστελόριζου» και «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και τι κυρώσεις θα επιβάλλει στην Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα που έχει αποδείξει με τις συνεχείς προκλητικές της ενέργειες ότι δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της».