«Η συμφωνία για την Οδηγία εφαρμογής για την απόσπαση εργαζομένων αποτελεί ορόσημο για τη θεσμική συνεργασία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και για την κοινωνική διάσταση της Ε.Ε.», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, «στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από δώδεκα πολύ εντατικούς τριμερείς διαλόγους, καταφέραμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το COREPER στις 5 Μαρτίου και από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 18 Μαρτίου.

Το κείμενο καλύπτει τις ανησυχίες του Κοινοβουλίου, όσον αφορά την αδήλωτη εργασία και την πλασματική αυτοαπασχόληση. Ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δυνατότητά τους να καταγγείλουν εργοδότες που τα παραβιάζουν».

Η Οδηγία αυτή είναι σημαντική για ένα περίπου εκατομμύριο εργαζόμενους που κάθε χρόνο είναι αποσπασμένοι, από τον εργοδότη τους, από τη χώρα αρχικής τους απασχόλησης σε μια άλλη χώρα, για την εκτέλεση προσωρινής εργασίας, σημείωσε ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η εργασία που επιτελείται από αυτούς τους ανθρώπους είναι ουσιαστική για την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών σε μια σειρά από τομείς. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνες τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών που απαιτούν ένα εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και η οικονομική ελευθερία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, για να επιτευχθεί μια «εξίσωση προς τα κάτω» σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της διευκόλυνσης της άσκησης της οικονομικής ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών δραστηριοτήτων.

Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα για την ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος ότι η εφαρμογή των προβλέψεων αυτών θα συμβάλει στη διευκόλυνση της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, καθώς και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων, τα οποία οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται και τα οποία θα πρέπει να αναμένουν ότι θα τηρούνται.

Θέτει σε εφαρμογή μια πλατφόρμα ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των εθνικών Αρχών για την διευκόλυνση των επιθεωρήσεων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την απόσπαση. Και ως ένα νέο στοιχείο, η εφαρμοστική Οδηγία βελτιώνει τη διασυνοριακή επιβολή των προστίμων και των ποινών.

Η υιοθέτηση της παρούσας Οδηγίας δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την κοινωνική διάσταση».