Κατανόηση και στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όσον αφορά στο εκλογικό δίλημμα που έθεσε, βρήκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει κάτι περισσότερο για τις εκλογές, αλλά παραδέχθηκε ότι εξήγησε στους ομολόγους του τη θέση του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Πρέπει να έχουν εικόνα της βούλησης και των αποφάσεών μας, να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα. Τους πέρασα αυτό το μήνυμα και διαπίστωσα ότι ήταν ευπρόσδεκτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης όρων του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και πως τη θέση της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διευκολύνουν μόνον οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Δικαίωση της απόφασής του να θέσει το δίλημμα των εκλογών, δήλωσε ο πρωθυπουργός ότι αποτελεί η άνοδος των spreads. «Αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη και με την απόφασή μου ενισχύω την ψήφο ευθύνης απέναντι σε μία κρίση που υπάρχει, και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να την αναγνωρίσει, παρότι έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αποφασισμένος ως προς το εκλογικό δίλημμα, δήλωσε και πάλι ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα δεν το δημιουργεί μόνη της η κυβέρνηση, αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις. «Γι’ αυτό και ζήτησα ψήφο ευθύνης απ’ όλους, γιατί πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι αυτή θα είναι και η βούληση του ελληνικού λαού.