Στη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική αλλά και στο ζήτημα που προέκυψε με τις μάσκες στα σχολεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως εξήγησε, η περιφέρεια της Αττικής είναι μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, καθώς καταγράφονται μεν τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, καθώς, όπως είπε, δύο στις τρεις είναι κατειλημμένες.
Έτσι, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αποφάσισε, ακούγοντας τους ειδικούς, να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
«Χρειάζεται να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών για να αποφύγουμε τα χειρότερα» συνέχισε και ζήτησε επιμονή κι υπομονή. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, το πρόβλημα είναι μπροστά μας».
Τόνισε δε πως η κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, «η δημόσια υγεία δεν μπαίνει στη ζυγαριά». «Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το θέμα οικονομία ή υγεία είναι ψευτοδίλημμα, μόνο η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για την οικονομία, απάντησε σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown.
Η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, όπως είπε, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς, και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα, στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα, δηλαδή ο εθνικός μέσος όρος είναι τρεις φορές μικρότερος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ότι αφορά τους θανάτους η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30.
«Αυτή την επιτυχία οφείλουμε με τη διαφυλάξαμε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι ορισμένες περιοχές βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και «πρέπει να κινηθούμε πριν ανάψει κόκκινο».
Για τις ΜΕΘ είπε πως σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας. Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορονοϊό, και οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.
Για τα σχολεία και τις μάσκες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει την «ανορθογραφία» που υπήρξε για σημαντικό αριθμό μασκών που διανεμήθηκαν.
«Τι έγινε έχει διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας» συνέχισε, προσθέτοντας πως η ευθύνη είναι συλλογική και πως η ανορθογραφία διορθώθηκε. Η παραγωγή των μασκών λάθος μεγέθους σταμάτησε, και οι μάσκες που είχε προαναγγελθεί πως θα διανεμηθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο» κατέληξε.
«Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν και χωρίς ακρότητες που ίσως κάποιοι προσδοκούσαν» ανέφερε επίσης και τόνισε πως «εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υιοθετώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τους ευχαριστούμε. Η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή και επιμονή».
Για το προσφυγικό
Η διαδικασία μετεγκατάστασης των πρώτων προσφύγων στο Καρά Τεπέ βρίσκεται σε εξέλιξη και στην είσοδο υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού από 17 μονάδες του ΕΟΔΥ. Συνεχίζουμε με το τρίπτυχο «στέγαση, σίτιση, προστασία» για τους πρόσφυγες, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Μέχρι το πρωί είχαν μεταφερθεί περισσότερα από 1.150 άτομα εντός της προσωρινής δομής φιλοξενίας.
«Σήμερα είναι κοινά παραδεκτό ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, συνεκτιμώντας όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Έξι από τους υπαίτιους για τα γεγονότα αυτά συνελήφθησαν. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απομακρύνθηκαν άμεσα από το νησί. Και μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής, σε έναν διαφορετικό χώρο, με συνθήκες πολύ καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια. Παρόλα αυτά, η διαδικασία της μετεγκατάστασης στη νέα δομή γινόταν μετ’ εμποδίων καθώς ομάδες μεταναστών, τους υποκινούσαν να μείνουν εκτός δομής υποστηρίζοντας πως έτσι θα φύγουν από τη Λέσβο. Η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Κυρίως μάλιστα ότι απόφασή της είναι να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για τα ελληνοτουρκικά
«Η απόσυρση του “Oruc Reis” είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια» σχολίασε ο κ. Πέτσας.
«Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς.
Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».
Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Για τα καιρικά φαινόμενα
Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από σήμερα το απόγευμα, καθώς όπως έχει εκτιμήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η χώρα μας θα πληγεί από μεσογειακό κυκλώνα. Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο για την χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση, ή την πορεία του, όπως είπε.
«Η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται ήδη σε ύψιστη ετοιμότητα και υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τους μετεωρολόγους για την κίνηση του φαινομένου προς την Ελλάδα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» κατέληξε.