Την νέα αραβοϊσραηλινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκρυθμη περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να διαφημίσει σήμερα στον Λευκό Οίκο, ως ένα ακόμη επίτευγμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει βέβαια και των επικείμενων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Υπό την παρουσία Αράβων και Ισραηλινών θα μιλήσει για την ανάγκη ειρήνευσης από την οποία θα βγουν κερδισμένες όχι μονάχα οι δύο πλευρές αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα.
Το ιστορικό αυτό γεγονός όμως, έχει άμεση σχέση και με την ελληνοτουρκική κρίση καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνέβαλε τα μάλα στην εκτόνωση της έντασης με τη γειτονική μας χώρα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Το tweet του Αμερικανού προέδρου
Αρχικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολούθως το Μπαχρέιν κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, την οποία γνωστοποίησε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σάββατο.
Η δημοσιοποίηση έγινε αφού προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ίσα Αλ Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι συμφώνησαν «να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν. Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής».
«Μαζέψτε τον Ερντογάν»
Μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και οι συνεργάτες του είχαν πραγματοποιήσει αρκετές φορές επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και είχαν συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Άραβες όσο και με τους Ισραηλινούς προκειμένου να αναθερμανθούν οι σχέσεις.
Και από τις δύο πλευρές όμως ο κ. Πομπέο, λάμβανε το ίδιο μήνυμα: «Πείτε του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, ως εδώ και μη παρέκει».
Μάλιστα όπως τονίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης, «για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρόεδρος Ερντογάν και η εκδοχή του πολιτικού Ισλάμ που προωθεί στην περιοχή, αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της εν λόγω χώρας. Το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία συνολικά, αλλά προσωπικά ο κ. Ερντογάν».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο Ερντογάν έκανε άθελά του ένα δώρο στους Ισραηλινούς, τους προσέφερε τους Άραβες. Οι Άραβες φοβούνται τον Ερντογάν και επιλέγουν την ομόνοια με το Ισραήλ. Γι’ αυτό και η Άγκυρα εναντιώθηκε με σφοδρότητα στην αραβοϊσραηλινή συμφωνία και κατήγγειλε ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θέλει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η έντασή μας με την Τουρκία διευκολύνθηκε στην αποκλιμάκωσή της, μέσω Άμπου Ντάμπι και Μπαχρέιν. Οι Αμερικανοί εξήγησαν στον Ερντογάν ότι δεν επιθυμούν εντάσεις στην περιοχή και πολύ περισσότερο μια τυχόν ενδοΝΑΤΟϊκή σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Λευκός Οίκος δέχθηκε πολύ ισχυρή πίεση από Ισραηλινούς και Άραβες για να συνετίσει την Τουρκία».
Το τέλος της «Ψυχρής ειρήνης»
Ο τελευταίο που θα ήθελε ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν να του χαλάσει την αραβοϊσραηλινή συμφωνία ένα ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο.
Για την ιστορία να τονίσουμε ότι μέχρι πρότινος μονάχα δύο αραβικές χώρες είχαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Αμφότερες είχαν υπογράψει αυτό που λέμε «Ψυχρή ειρήνη», ήταν δηλαδή μια συμφωνία των ελίτ που δεν είχε περάσει στον λαό.
Αντίθετα τώρα η ειρήνη γίνεται… θερμή καθώς δεν αναβαθμίζονται μόνο οι διπλωματικές σχέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά βλέπουμε ήδη να ξεκινά για παράδειγμα τουρίστες μεταξύ των εν λόγω χωρών να πηγαινοέρχονται και να ανοίγει ο εναέριος χώρος για τα πολιτικά αεροπλάνα των εμπλεκόμενων κρατών. Πρόκειται για μια θεαματική αλλαγή στην οποία συνέβαλε αμετροέπεια και η προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν.