Στο κτήριο του Βουλευτικού, εκεί που στεγάστηκε το Κοινοβούλιο της επαναστατημένης Ελλάδας, στο Ναύπλιο, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, προκειμένου να εγκαινιάσει την Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής, με τίτλο «Βουλή των Ελλήνων: Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», που από εχθές και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων, θα φιλοξενείται στην ιστορική της αφετηρία.
Η Έκθεση, που κάνει τον πρώτο της σταθμό στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, παράλληλα με την υφιστάμενη ομότιτλη Έκθεση στην Αθήνα, «αφηγείται» μέσα από φωτογραφίες, σπάνια τεκμήρια, αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, την ιστορία και τη λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού, εδώ και δύο περίπου αιώνες.
Από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις που ακολούθησαν την ελληνική επανάσταση του 1821 έως την εδραίωση του Κοινοβουλευτισμού την περίοδο 1862-1914, από τις κρίσεις του Μεσοπολέμου έως τα χρόνια που οδήγησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, από τη μεταπολίτευση του 1974 έως τις μέρες μας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, εγκαινιάζοντας την Έκθεση, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του τόπου, του χώρου αλλά και του περιεχομένου της Έκθεσης.
«Είναι η ιστορία του Κοινοβουλευτισμού. Δηλαδή η ιστορία του αντιπροσωπευτικού συστήματος στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο αιώνες, μέσα από το οποίο ορίσαμε υπεύθυνα -ή ενίοτε λιγότερο υπεύθυνα- την μοίρα μας, αλλά που το τελικό αποτέλεσμα αυτής της περίπου δύο αιώνων ιστορίας, οδήγησε στο να τριπλασιάσουμε εδαφικά τη χώρα, από 45.000τ.μ. η Ελλάδα είναι 132.000 τ.μ. και να δεκαπενταπλασιάσουμε τον πληθυσμό της.
Όλη αυτή η επική εξέλιξη των τελευταίων δύο αιώνων έγινε κυριότατα μέσω κοινοβουλευτικού καθεστώτος. Οι ρίζες αυτού του κοινοβουλευτικού καθεστώτος πηγάζουν απ’ την περιοχή σας» ανέφερε ο κ. Τασούλας.
«Εδώ είχαμε το πρώτο Σύνταγμα στην ανατολή του 1822, στη Νέα Επίδαυρο. Εδώ, στην Πελοπόννησο είχαμε το δεύτερο Σύνταγμα, εδώ είχαμε τις πρώτες προσπάθειες σύνταξης μιας πολιτείας.
Εδώ μέσα έγιναν επί δύο χρόνια οι συνεδριάσεις της πρώτης Βουλής, από ένα λαό ο οποίος αγνοούσε όλη αυτή τη λειτουργία λόγω της σκλαβιάς πολλών αιώνων και που ωστόσο το αδάμαστο ένστικτό του αλλά και η διαπαιδαγώγηση που έλαβε, κατάφεραν να τον κάνουν να μπορέσει να κατανοήσει και τις ανάγκες της εποχής και τα συμφέροντά του τα πολιτικά, εν σχέσει με την εξωτερική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιδιώξει τους στόχους του, οι οποίοι τα πρώτα πολλά χρόνια μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους ήταν κυρίως στόχοι εδαφικοί, η Μεγάλη Ιδέα, μετά τη Μεγάλη Ιδέα οι στόχοι ήταν κυρίως αναπτυξιακοί, προκοπής, ευημερίας και επιδιώχθηκαν κυρίως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Αυτή η πορεία του οραματισμού και του ρεαλισμού, αυτή η πορεία της προσαρμοστικότητας και της εγκατάλειψης της προαιώνιας πενίας έγινε μέσα από τον Κοινοβουλευτισμό. Έγινε δηλαδή μέσα από το ότι εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας.
Είναι μια υπερήφανη παραδοχή η οποία μας οδηγεί στο να αναλάβουμε και να απολαύσουμε μια σπάνια γοητεία την οποία συνήθως αρνούμαστε να απολαύσουμε, γιατί τη φοβόμαστε αυτή τη γοητεία της ευθύνης.
Ο Κοινοβουλευτισμός είναι ο καθρέφτης μας και ό,τι στον Κοινοβουλευτισμό δεν μας αρέσει δεν είναι για να τον γκρεμίσουμε αλλά για να τον βελτιώσουμε. Εμείς ακριβώς που ως πολίτες έχουμε την ευθύνη των επιλογών» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Τέλος, ανέδειξε τη σημασία της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και τη συνέχεια του Κοινοβουλευτισμού, επικαλούμενος ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξέλιξη του οποίου παρουσιάζεται στην Έκθεση: «Η Βουλή είναι ένας τόπος όπου πολλά μεγάλα έργα πρωτοαναφέρθηκαν, όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Θα δείτε πότε πρωτοειπώθηκε στη Βουλή αυτή η ιδέα, πως μετά από ιδέα έγινε μελέτη, πως από μελέτη έγινε διακήρυξη, πως από διακήρυξη έγινε προκήρυξη και πως από προκήρυξη έγινε γέφυρα.
Θα δείτε δηλαδή πώς τα λόγια γίνονται έργα και θα καταλάβετε μέσα από αυτή την Έκθεση ότι το τεράστιο επιχείρημα του Κοινοβουλευτισμού είναι η λαϊκή κυριαρχία.
Είναι η ευθύνη που ο καθένας θα πρέπει να νιώθει για να ορίσει τη μοίρα του. Και πιστέψτε με, το ότι ορίζουμε τη μοίρα μας είναι το πιο αισιόδοξο συμπέρασμα της Έκθεσης.
Γιατί ακόμη κι αν αυτή η μοίρα σήμερα είναι δύσκολη, το ότι εμείς την ορίζουμε μας πείθει ότι μπορεί σύντομα να γίνει καλύτερη» κατέληξε ο κ. Τασούλας.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας την αξία της μεταφοράς της Έκθεσης στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα την επιλογή του Ναυπλίου ως πρώτο της σταθμό: «Δεν βρισκόμαστε σε μια οποιαδήποτε πόλη. Βρισκόμαστε στην πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Δεν βρισκόμαστε σε ένα οποιοδήποτε κτήριο.
Βρισκόμαστε στο κτήριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων. Δεν βρισκόμαστε ούτε καν στα εγκαίνια μιας συνηθισμένης έκθεσης, αλλά στην Έκθεση για τη διαδρομή του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων.
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι κάτι απλό αυτή η Έκθεση, όπως δεν είναι κάτι απλό ο Κοινοβουλευτισμός. Περιγράφει τη συμμετοχή του κόσμου μέσα σε όλη αυτή την ιστορία και στα γεγονότα. Είναι μια Έκθεση που πρέπει όλοι να δουν και δυστυχώς είναι τέτοια η εποχή που δεν μπορούν να έρθουν τα παιδιά μας, τα σχολεία, έτσι ώστε να τους εξηγήσουμε ότι η χώρα φτιάχτηκε μέσα από αποφάσεις των εκλεκτών του λαού.
Τι τρομερή ευθύνη έχουν οι βουλευτές μας μέσα στην πορεία του χρόνου! Έχτισαν μια χώρα και είναι εκείνοι που φτιάχνουν την ιστορία. Αλλά τι τρομερή ευθύνη έχουμε κι εμείς, οι πολίτες, οι οποίοι τους εκλέγουμε!
Έχει μεγάλη σημασία ότι αυτή η Έκθεση βγαίνει στην Περιφέρεια κι έρχεται στο Ναύπλιο, στην πρώτη πρωτεύουσα, στο πρώτο Βουλευτήριο. Πρέπει να την υποστηρίξουμε, όπως πρέπει να υποστηρίξουμε το «χρυσάφι» που έχουμε στα χέρια μας και είναι ο Κοινοβουλευτισμός, είναι η δημοκρατία μας».
Τα εγκαίνια της Έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης και ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Ιωάννης Μαλτέζος.