Ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην Νίκαια, σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Δημήτρη Μπάτση, Ηλία Αργυριάδη και Νίκου Καλούμενου, ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952 είπε ότι στο πρόσωπό τους τιμώνται όλες οι γενιές των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι στα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος αυτό δεν μπορεί να ακολουθήσει πλέον πολιτική διαχείρισης και ενσωμάτωσης μέσω παροχών και προκρίνει τη μορφή της κρατικής καταστολής και εργοδοτικής βίας, την μορφή του αντικομουνισμού «σαν κι αυτόν που -όχι τυχαία- εκφράζει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο Μπαλτάκος και που είναι άλλωστε επίσημη πολιτική της ΕΕ. Τη μορφή του φασισμού, με την αξιοποίηση από μεγαλοσυμφέροντα των μαντρόσκυλων της Χρυσής Αυγής».

Επισήμανε ότι ταυτόχρονα δεν εγκαταλείπεται και το «καρότο» που σήμερα συνίσταται σε καλέσματα προς το ΚΚΕ και τους απλούς αγωνιστές «να στηρίξουν μια κυβέρνηση εντός των τειχών του συστήματος, μια κυβέρνηση διαχείρισης στο όνομα του να ανακόψουμε τον κατήφορο, κάτι να διασώσουμε στον πάτο της κρίσης».

«Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το επαναστατικό κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζει και αναπτύσσεται» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του έγιναν λαϊκοί ηγέτες, ανδρώθηκαν μέσα στο ΚΚΕ και μεγαλούργησαν γιατί μεγαλουργούσε ο ίδιος ο λαός κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επισήμανε ότι ναι μεν μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1992, το ζωντανό πρότυπο οικοδόμησης του σοσιαλισμού χάθηκε, πρόσθεσε ότι γενιές που δεν γνώρισαν την ΕΣΣΔ γεννήθηκαν και ζουν σε συνθήκες αντεπανάστασης, μαθαίνοντας τα πάντα διαστρεβλωμένα και παραποιημένα, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το ΚΚΕ σήμερα έχει περισσότερες δυνατότητες από ότι είχε ο Ν. Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, καθώς έχει σύγχρονες επεξεργασίες και σύγχρονο πρόγραμμα, καταστάλαγμα της μελέτης της θεωρίας, της ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της ιστορικής εμπειρίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα και της καθημερινής δράσης του.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι την περίοδο της ήττας και της υποχώρησης πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, σπέρνοντας την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία και εμφανιζόμενοι ταυτόχρονα και ως συνεχιστές της ΕΑΜικής παράδοσης, των επαναστατικών παραδόσεων και των μεγάλων ταξικών και απελευθερωτικών αγώνων.

Τόνισε ότι κάτι τέτοιο έπραξε την δεκαετία του ’70 και του ’80 το ΠΑΣΟΚ και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να εμφανιστεί ως συνεχιστής του αγώνα του ΕΑΜ, της ΕΔΑ των δεκαετιών του ’50 και του ’60, αποκόπτοντας από τους αγώνες αυτούς το ριζοσπαστικό τους περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα τα διαπιστευτήρια και οι δηλώσεις τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στελεχών του κόμματος δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες εκείνους.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν ακόμα και στο επίπεδο των επιχειρημάτων για το ποιος θα γίνει πιο αρεστός στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «κάνει σημαία του το Σχέδιο Μάρσαλ για τη διαχείριση του χρέους, χωρίς να λέει ότι αυτή η βοήθεια των ΗΠΑ δόθηκε σε άλλες εποχές για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης καπιταλιστικής Ευρώπης, για την στήριξη του κεφαλαίου και για την αναχαίτιση του σοσιαλιστικού συστήματος».

Υπενθύμισε ότι τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, τους εκτέλεσε η κεντρώα κυβέρνηση Πλαστήρα και όχι «η γνωστή δεξιά αντικομμουνιστική παράταξη της εποχής εκείνης», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άρθρο του Γεωργίου Παπανδρέου στην «Καθημερινή» που θεωρούσε τη «δολοφονία Μπελογιάννη ως πράξη εθνικής ασφαλείας».

Ανέφερε ότι αποτελεί χυδαιότητα του κ. Τσίπρα η επίκληση του ΕΑΜ για «μη περιχαράκωση» και τόνισε ότι η πείρα του ΕΑΜ διδάσκει την ένωση του λαού με βάση την κοινωνική του τοποθέτηση προσθέτοντας ότι σήμερα η πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία «θέλει να ενώσει τους εργάτες, τους ανέργους, του υπαλλήλους, τους αυταπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς να βάζει κομματικές ταμπέλες».

«Το ΚΚΕ γι’ αυτή την ευρύτητα παλεύει και όχι για τη δήθεν, τη σικέ “ευρύτητα”, που πριμοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην οποία χωράνε ο ΣΕΒ, τμήματα του κεφαλαίου, τα επιτελεία και όργανα της ΕΕ, τα οποία θέλουν να διοικήσουν» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Θα το επαναλάβουμε για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν: Η πραγματική ευρύτητα θέσεων, προτάσεων, πρωτοβουλιών, δράσης, ανάπτυξης των αγώνων, του κινήματος, δεν έχει σχέση με ανεμομαζώματα κι ανεμοσκορπίσματα, δήθεν αγανακτισμένων, δήθεν οργισμένων, που την μια στιγμή κραυγάζουν τυφλωμένοι και την άλλη ενισχύουν το ναζισμό και τους εγκληματίες της ΧΑ, την άλλη πλέουν σε “θολά ποτάμια” που οδηγούν σε βάλτο το λαό και πότε στεγάζονται σε καιροσκοπικά, οπορτουνιστικά που λέμε, σχήματα, σε διάφορες εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας που πουλάνε φύκια διαχείρισης για μεταξωτές κορδέλες ψεύτικων τελικά ελπίδων» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας ότι εκείνο που ενοχλεί είναι πως το ΚΚΕ επιμένει να λέει με ειλικρίνεια στον λαό πως «η οργή του δεν πρέπει να είναι τυφλή, πρέπει να μετεξελιχθεί, να γίνει συνειδητή. Να μην διαχυθεί γενικώς και αντιμνημονιακώς σε όλες τις τέτοιες εκδοχές του, αλλά να κατευθυνθεί μαζικά, αποφασιστικά στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, παντού».