Θα καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή τη συμφωνία με την τρόϊκα, είπε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχώρησε και δεν διαπραγματεύθηκε, στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς- Προοδευτική Συνεργασία, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, διότι εμφορείται από υποχωρήσεις και από μέτρα τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τις δημοκρατικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε με όλα εκείνα τα οποία χρειάζεται ο τόπος», δήλωσε, προσερχόμενος στη συγκέντρωση ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση υποχώρησε, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε και το αποτέλεσμα είναι η χώρα να συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, της λιτότητας. Να βρίσκεται δέσμια σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με ασφυξία. Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να αλλάξουν και με βάση τα όσα πρόκειται να υπάρξουν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι «η ψήφος του Ελληνα πολίτη πρέπει να στείλει μήνυμα για αλλαγή πολιτικής και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας μετά τις ευρωεκλογές, απάντησε: «Θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα εξαρτηθεί, αν υπάρχει εκείνη η διαφορά η οποία θα δηλώνει ότι δεν υφίσταται η «δεδηλωμένη». Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα σημάνει πάρα πολλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη συνολικότερα. Το πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στο νέο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα κρίσιμο μέγεθος, με το δεδομένο ότι εφορμούν και επιχειρούν να διαφοροποιήσουν τους συσχετισμούς αρνητικά για την υπόθεση και την εξέλιξη της Ευρώπης.
Εφορμούν οι αντιευρωπαϊστικές δυνάμεις και οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Το ζήτημα είναι η Ευρώπη να αλλάξει πορεία, η Ευρώπη να υπηρετήσει την πολιτική ενοποίηση της επί της ουσίας και την ενιαία οικονομική πολιτική. Οχι με την ψήφο να καταστραφεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, αλλά με την ψήφο του Ελληνα πολίτη να σταλεί το μήνυμα να αλλάξει η πορεία της Ε.Ε».
Για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς-Προοδευτική Συνεργασία, επισήμανε: «Διεκδικούμε να εκφράσουμε όλον αυτό τον χώρο που αναφέρεται στην Κεντροαριστερά. Προχωράμε. Αρνούμεθα να αφήσουμε να εξελιχθεί ένας διπολισμός ο οποίος παραπέμπει στα παλιά. Ταυτόχρονα διεκδικούμε με την παρέμβαση μας να μιλήσουμε και να δώσουμε λύσεις για τα παρόντα αλλά και για τα ύστερα, για την ύστερη και μετα-μνημονιακή Ελλάδα».
«Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα. Που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Του δίπολου που επιχειρείται να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο. Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», τόνισε στην ομιλία του.
Για την κυβερνητική πολιτική υπογράμμισε ότι προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. «Είναι η κυβερνητική πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία, περιθωριοποιεί κάθε μέρα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι η πολιτική που αδιαφορεί για τους νέους και τις νέες που στενάζουν στην ανεργία. Για να μην γίνεται η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών συνώνυμη και ταυτισμένη με την οικονομική και κοινωνική ασφυξία, με την φτωχοποίηση των πολιτών, με καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης, διόγκωση των ανισοτήτων, εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων».
Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές».
Για τη ΔΗΜΑΡ και τη στάση της σημείωσε: « Η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Όταν τον Ιούλιο του 2012, η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε την ψήφο της για να υπάρξει κυβέρνηση, το έπραξε από θέση ευθύνης. Θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε στον ευρύχωρο και βολικό χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν το πράξαμε. Η χώρα απειλούνταν από πολιτική ρευστότητα. Ήταν με το ένα πόδι έξω από την ευρωζώνη και η απειλή και της τυπικής χρεοκοπίας ήταν παρούσα, αφού η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει. Στόχος δικός μας δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μια κεντροαριστερά «γενικών καθηκόντων». Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα – που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης.
Για τη συμφωνία με την Τρόϊκα είπε ότι προβλέπει την επιστροφή 500 περίπου εκατομμυρίων από το πρωτογενές πλεόνασμα σε δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων και παρατήρησε: «Για όσους από την κυβέρνηση λησμονούν, θέλω να υπενθυμίσω ότι χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν συμφωνήσει η οποιαδήποτε υπεραπόδοση από τον ετήσιο δημοσιονομικό στόχο, να πηγαίνει υποχρεωτικά στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους. Με επιμονή της Δημοκρατικής Αριστερά η ρύθμιση αυτή άλλαξε και ορίστηκε ότι το 70% θα οδηγείται σε δράσεις κοινωνικής στήριξης. Η ρήτρα αυτή πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Δηλαδή να επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής πολιτικής το 70% του ποσού και όχι μόνο τα 500 εκατομμύρια. Διαφωνούμε με την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλη πολιτική. Με τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη που έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σε ότι αφορά στο γάλα τόνισε πως η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών στην αγορά απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας. Όχι επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, μέτρο που θα χτυπήσει την ελληνική παραγωγή αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές.
Σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης είπε ότι η δική τους η πρόταση είναι υπέρ της
επιλογής των παραχωρήσεων λειτουργιών του λιμανιού και όχι πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οπως και υπέρ της δημιουργίας μιας ισχυρής λιμενικής ρυθμιστικής αρχής που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον σε όλους τους τομείς.
Για την ΕΥΑΘ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, οποίος αναφέρθηκε στην «Ελιά». Τη χαρακτήρισε «αυτοαποκαλούμενη και ψευδώνυμη Κεντροαριστερά» και παρατήρησε: « Η «Ελιά» είναι η μετονομασία του απομένοντος ΠΑΣΟΚ και δύο ακόμη στελεχών του που έκαναν τις δικές τους πολιτικές κινήσεις. Το απομένον οργανωτικό μόρφωμα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε, είναι ένα μεταλλαγμένο συντηρητικό κόμμα».
Για το «Ποτάμι» είπε ότι είναι «απολιτικό ή μεταπολιτικό Προϊόν» που δεν έχει σχέση με την προοδευτική πολιτική αντίληψη και τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Και για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν μπορεί να καλύψει και να εκπροσωπήσει την Κεντροαριστερά.
Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά επισήμανε: «Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι αναγκαίος ένας στρατηγικός χώρος, αυτόνομος, ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας χώρος ισορροπίας, πραγματικά σοσιαλδημοκρατικός, ένας χώρος που μπορεί να βάλει κόκκινες γραμμές και να μπορεί να βάλει όρους στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο ούτε των σοσιαλδημοκρατικών αρχών και αξιών, ούτε τη σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τζαμουργκέλης υπογράμμισε: «Είναι μια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με θέσεις για την καθημερινότητα των πολιτών, το μέλλον της χώρας και το μέλλον της Ευρώπης Μιας διαφορετικής Ευρώπης, μιας διαφορετικής Ελλάδας. Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε τον φορέα αναλύοντας τα δεδομένα, δεν κρυβόμαστε, δεν έχουμε κάτι στο σακίδιο μας που να μην φαίνεται. Υπάρχει μια πλήρης διαφάνεια και πάνω σε αυτή τη διαφάνεια των θέσεων και των προοπτικών που εγκολπώνουν καλούμε όλο τον κόσμο να σκεφθεί και να αποφασίσει γιατί αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Θέρμης Θεόδωρος Παπδόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι πήγε για να παρακολουθήσει, επειδή περιμένει ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές του Μαίου και στηρίζει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Πράταξης-Προοδευτική Συνεργασία, πρώην δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι σε περιφερειακούς Δήμους, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου.