Οι πληροφορίες για συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν και υπογραφή αμυντικής συμμαχίας Ελλάδας- Γαλλίας σε συνδυασμό με τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια θέλοντας να σύρει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις υπό το βάρος τετελεσμένων.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, όπου θα πραγματοποιηθεί η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών και της αμυντικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί και η οποία φέρεται ότι καταρχάς και κυρίως θα αφορά στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.
Το ενδεχόμενο η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας να αναφέρεται και σε γαλλική στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που η χώρα μας δεχθεί επίθεση, έχει θορυβήσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Και αυτό καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Μακρόν παρεμβαίνει όλο και πιο ενεργά στην ευρύτερη περιοχή και τη Μέση Ανατολή, βάζοντας εμπόδια στα σχέδια Ερντογάν να αναδειχθεί η Τουρκία σε νέα ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου. Ένα σχέδιο φυσικά που ουδόλως εγκρίνουν Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται μάλιστα να τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και να… παραπονέθηκε για τη στάση της Γαλλίας. Ο Ερντογάν φέρεται ειδικότερα να έθεσε το ερώτημα με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται «μέσα στα πόδια της Τουρκίας», ζητώντας από το Βερολίνο να… επιπλήξει το Παρίσι.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Μακρόν , αλλά και με τον κ.Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο φυσικά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος όντως θέλει ή μπορεί να επιβάλλει τέτοιους όρους στη Γαλλία, ούτε ότι ο Μακρόν θα εισάκουγε.
Στην Αθήνα εκτιμούν επίσης ότι εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν, στην ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οι εταίροι δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που έχουν επιλεγεί. Και αυτό συνιστά ένα μήνυμα προφανώς, πρωτίστως προς τη Γερμανία, πως δεν μπορεί πλέον να εμφανίζεται μαλακή απέναντι στην Τουρκία