Στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται το «κόσμημα» του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το επόμενο διάστημα.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί έχει δηλώσει πως, μετά την απολύμανση που έγινε, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στο πλοίο, το Charles de Gaulle θα είναι έτοιμο σήμερα 1η Σεπτεμβρίου να αποπλεύσει για την επόμενη αποστολή του.
Μάλιστα είχε πει πως θα είναι και η ίδια παρούσα σήμερα, στον ναύσταθμο της Τουλόν, από όπου θα αναχωρήσει η «ναυαρχίδα» του γαλλικού στόλου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γαλλικά μέσα, «με φόντο τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες τις Τουρκίας μέσα στις θαλάσσιες ζώνες κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο, μπορούμε να εικάσουμε πως το αεροναυτικός σχηματισμός γύρω από το Charles de Gaulle θα κατευθυνθεί προς εκείνη την περιοχή, όπως κάνει τακτικά εδώ και χρόνια».
Την πληροφορία μετέδωσε χθες η ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για »μη προσδιορισμένη αποστολή». Όντας το σημαντικότερο στρατηγικό όπλο της Γαλλίας, δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας περισσότερες λεπτομέρειες, όπως όμως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Toulon γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης».
Σύμφωνα πάντως με τη δημόσια τηλεόραση, που επικαλείται γαλλικά μέσα, αυτό σημαίνει ότι το Charles de Gaulle έρχεται με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε τον Αύγουστο την απόφασή του «να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως η Ελλάδα», προκειμένου να γίνει «καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου» και για να «εκδηλωθεί η βούληση να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο». Η πρόθεση αυτή μεταφράστηκε στην αποστολή δύο Ραφάλ αρχικά στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Κρήτη, αλλά και σε κινήσεις του ελικοπτεροφόρου «Tonerre» και της φρεγάτας «La Fayette».
J’ai décidé de renforcer temporairement la présence militaire française en Méditerranée orientale dans les prochains jours, en coopération avec les partenaires européens dont la Grèce.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020
Όπως υπενθυμίζουν γαλλικά μέσα, την περασμένη εβδομάδα τρία Ραφάλ και η εν λόγω φρεγάτα πήραν μέρος στην άσκηση «Ευνομία», που συνδιοργανώθηκε από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο.
Αναφορικά με το προφίλ της αποστολής, δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια. Το opex360.com αναφέρει πως είναι πιθανό το πολεμικό πλοίο και τα αεροπλάνα που το συνοδεύουν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», που επιβλέπει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Δεν αποκλείεται επίσης να κατευθυνθούν προς την Κύπρο με σκοπό να υποστηρίξουν την επιχείρηση Chammal (τη γαλλική πτέρυγα της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους) αλλά και τις δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Το αεροπλανοφόρο δεν είναι κάποιο σκοτεινό εργαλείο, είναι ορατό κι αυτό μπορεί να είναι ατού στον έλεγχο μιας κλιμάκωσης. (…) Κάθε φάση της δραστηριότητάς του είναι ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα. Σηματοδοτεί τη βούληση και την πολιτική γραμμή της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό.