Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εξοπλιστικά προγράμματα και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι σχετικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνουν από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς τα κονδύλια έχουν διασφαλιστεί. Δεν αποκλείεται επίσης εξάλλου ο πρωθυπουργός στις 10 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του Νότου στην Κορσική να έχει συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και να επισφραγίσουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας.
Η χώρα μας σύμφωνα με πληροφορίες θα προμηθευτεί νέα αλλά και μεταχειρισμένα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν η αμυντική συνεργασία θα περιλαμβάνει και συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα μας δεχθεί επίθεση.
Η Αθήνα όμως φροντίζει να μην αφήσει καμία μεγάλη σύμμαχο και παραγωγό όπλων χώρα παραπονεμένη. Συζητά επομένως όχι μόνο με τη Γαλλία αλλά και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ. Με τις ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες συζητά την απόκτηση φρεγατών.
Επιβεβλημένη θεωρείται και η αναβάθμιση μιας σειράς οπλικών συστημάτων και η αγορά νέων βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών και συναφούς υλικού.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναβαθμιστούν και οι τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ – ΗΝ200 που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αναφερόμαστε στις φρεγάτες «Ύδρα» (F-452), «Σπέτσες» (F-453), «Ψαρά» (F-454) και «Σαλαμίς» (F-455). Παράλληλα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 σε F-16 Viper («Οχιά»).
Τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά με τον εκσυγχρονισμό τους αναμένεται να ανεβάσουν το επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που είχε παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400.
Παρεμβάσεις αναμένεται επίσης να γίνουν στα γαλλικά μαχητικά Mirage, καθώς επίσης και στα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς.
Όσον αφορά το προσωπικό, στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του Επαγγελματικού Στρατού και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 6.000 Επαγγελματιών Οπλιτών το επόμενο έτος.