Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» πως έγιναν τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα.
«Του είπα ποιες είναι οι δικές μου σκέψεις και ο τρόπος που μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση, διότι το σήμα θα μπορέσει να ξεχωρίσει το ελληνικό γάλα, όμως η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σημαντικό. Αυτή καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εξήγησε:
«Μέχρι σήμερα, είχαμε το παστεριωμένο γάλα, αυτό που ονομάζουμε φρέσκο και στη χώρα μας λέγαμε μέχρι τώρα ότι μπορεί να αντέξει 5-6 μέρες. Αυτό, λοιπόν, το παστεριωμένο γάλα δεν θέλουν πλέον να το λένε φρέσκο. Είναι θετικό ότι ο κ. Χατζηδάκης είδε θετικά τις προτάσεις μου και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και τις επιστημονικές απόψεις. Και των κτηνοτρόφων είναι αυτή η πρόταση. Μας είπε λοιπόν ότι θέλει να το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πριν από λίγο, είπε ότι συμφωνεί. Λύνεται το πρόβλημα και χαίρομαι που αρκετοί βουλευτές, όπως ο κ. Μωραΐτης λένε το ίδιο».
Τις βελτιώσεις για τη ρύθμιση για το γάλα γνωστοποίησε ο Αθ.Τσαυτάρης
Παράλληλα, βελτιώσεις στη ρύθμιση για το γάλα δέχτηκε η τρόικα σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος χθες βράδυ έλαβε γνώση του κειμένου που είχε διατυπώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένα ζητήματα.
Έτσι αναδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το κείμενο για το οποίο η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσαυτάρης, θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες.
Αυτές θα είναι το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.
Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών.
Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.