Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, οι αμερικανικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα από εταιρείες- κολοσσούς, όπως η Pfizer και η Cisco, αλλά και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, σήμερα το μεσημέρι, στο Κυβερνείο, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, παρουσία της νέας γενικής προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καράογλου, βρέθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν επισήμως τοποθετηθεί και στέλνουν θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά και την παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου από την τουρκική κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που γίνονται στο Αιγαίο.
Παράλληλα, είπαμε ότι είμαστε μια χώρα που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια περιοχή όπου θα προοδεύουν όλοι οικονομικά, θα αναπτύσσονται και δεν θα έχουμε προβλήματα μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου και ζήτησε «για μια ακόμη φορά μια ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εθνικό αυτό ζήτημα».
Πρόσθεσε, δε, πως «εάν η Τουρκία αισθάνεται ότι έχει κάποια διαφορά απέναντί μας, αυτή η διαφορά είναι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και εάν δεν μπορούμε να τα βρούμε με διάλογο οι δυο μας σε σχέση με αυτό το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τις δύο πλευρές, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που μπορούμε να προσφύγουμε και να βρούμε λύση».
Ο κ. Καράογλου καλωσόρισε τη νέα γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρέσβη «πολύ καλό φίλο» της Ελλάδας «που έχει βοηθήσει πολύ την ακόμη καλύτερη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που ούτως ή άλλως είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και εταίροι κι έχουν άριστες σχέσεις».
Τζ. Πάιατ: Πολύ σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στις σχέσεις με τους βόρειους γείτονές της
Στην «έξυπνη προσέγγιση που συνεχίζει να έχει (η ελληνική κυβέρνηση) απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα, που είναι η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού», αλλά και στην «πολύ σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τους βόρειους γείτονές της», αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης για το θερμό καλωσόρισμα και τον συνεχάρη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου της κυβέρνησης στην εξουσία, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Καράογλου σε ό,τι αφορά τους τομείς όπου συνεχίζει να σημειώνεται πρόοδος στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.
Εξέφρασε, παράλληλα, για ακόμη μια φορά τον ενθουσιασμό του για τον ερχομό, στη Θεσσαλονίκη της νέας γενικής προξένου των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι, η οποία θα έχει, όπως είπε, ως αποστολή να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην «ισχυρή σχέση» που έχει οικοδομηθεί με τη Βουλγαρία αλλά και «τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Σερβία, με όλους τους γείτονες στα Δυτικά Βαλκάνια», τις οποίες και χαρακτήρισε παράγοντα- κλειδί που συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα και την ευημερία.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλους αυτούς τους τομείς και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, ένα σημαντικό στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής σε αυτό το σημείο του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πάιτ παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήρθε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, επικεντρωμένος στην οικονομική ατζέντα και τη θετική πορεία που καταγράφει η Ελλάδα με τους βόρειους γείτονές της.
«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ακούσατε μια ξεκάθαρη δήλωση χθες από τον Φίλιπ Ρίκερ και θα μείνω σ’ αυτήν προς το παρόν», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.