Με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά τη συνάντηση, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν σημείωσε πως «με διαφάνεια και ειλικρίνεια», η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συζητήσει το θέμα της μεταφοράς των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου μέσω Κύπρου και Ελλάδας, αφού όμως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί τη βάση των κριτηρίων που θέτει ο ιδιωτικός τομέας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κ. Λίμπερμαν διευκρίνισε ότι το θέμα της μεταφοράς τού φυσικού αερίου είναι «μια πανάκριβη επένδυση» και σε αυτήν τη φάση η εξαγωγή και διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος και θα κρίνει «αν και ποιος αγωγός» θα κατασκευαστεί. «Περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια για την προώθηση του έργου», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «υπάρχει μια παράμετρος που αναφέρεται στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως και μια παράμετρος θεσμική, πολιτική και διακυβερνητική», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις βασικές αρχές της ΕΕ ως προς την ενεργειακή της πολιτική, οι οποίες (χάριν της ασφάλειας) προβλέπουν διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και διαφοροποίηση των οδών διέλευσης».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση (σχετική με τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Κριμαία στα συμφέροντα του Ισραήλ, δεδομένου ότι στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ υποστηρίζεται ότι -μετά από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας -η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει ενισχυμένες κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ για την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ), ο κ. Λίμπερμαν αρνήθηκε οποιαδήποτε «συσχέτιση». «Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε κάποια τέτοια διασύνδεση του ζητήματος της Κριμαίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στη Μέση Ανατολή. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή και δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών, ούτε στις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας- ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα διασύνδεσης του δικού μας θέματος με αυτό της Κριμαίας, ούτε να υπάρξουν χειρισμοί ίδιας αντιμετώπισης», τόνισε.
Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Λίμπερμαν σημείωσε ότι η χώρα του «διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές με την Τουρκία -οι εμπορικές σχέσεις ιδιαίτερα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό», και επισήμανε ότι «σε αυτή τη φάση η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».