Στη συνέχιση της καλής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορονοϊού και τη διενέργεια περισσότερων τεστ, εστίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του briefing, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στα γηροκομεία.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ειδικότερα ερωτηθείς από το Newsbeast, ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης μετά τη διάγνωση θετικών ασθενών και σε δεύτερο γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι προκειμένου να στεγανοποιηθεί η μεταφορά κρουσμάτων στο εσωτερικό των οίκων ευγηρίας, χρειάζεται άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη περίπτωση γηροκομείου με κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είχε αποδοθεί στην απροσεξία συγγενικού προσώπου εργαζόμενου, που πήγε σε συναυλία στη Χαλκιδική, όμως τα νέα περιστατικά δείχνουν ότι υπήρχε τελικώς κάποιο κενό στο πρωτόκολλο.
Όπως ανέφερε ο κ.Πέτσας έχουν επικοινωνήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, για να γίνονται περισσότερα και συχνότερα τεστ στο προσωπικό των γηροκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε μεταφέρονται στο εσωτερικό κρούσματα κορονοϊου. Προανήγγειλε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία και με τις περιφέρειες που έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου σε γηροκομεία κλπ.
13.000 τεστ ημερησίως
«Είναι τώρα που χρειάζονται περισσότερα τεστ, καθώς ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο και έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας.
Όχι, στην αρχή της πανδημίας, καθώς από την πρώτη στιγμή είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού σε όλη τη χώρα που κατέληξαν στην επιβολή lockdown» σημείωσε εξάλλου ο κ.Πέτσας, αναφέροντας ότι σήμερα, η χώρα μας είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO.
Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τεστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, όπως δήλωσε χθες και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας.
Οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα.
Τεστ στους εργαζόμενους των ΜΜΜ
Υπενθύμισε ότι όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα».
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η διενέργεια προληπτικών τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.
Ταυτόχρονα, επειδή η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται πρωτίστως στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων, η Κυβέρνηση αφενός εντείνει τους ελέγχους και αφετέρου επαναλαμβάνει την υποχρέωση όλων να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:
- Την τήρηση των κανόνων υγιεινής,
- Την τήρηση των αποστάσεων,
- Τη χρήση μάσκας,
- Την αποφυγή των συναθροίσεων,
- Την τήρηση των ιδιαίτερων, πρόσθετων, μέτρων που έχουν ληφθεί σε τουριστικές περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, από τον Πόρο αρχικά, μέχρι τη Μύκονο και την Χαλκιδική χθες.
Πέτσας: Αύξηση κρουσμάτων, αλλά καλή επιδημιολογική εικόνα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως κατέγραψε μία καλή όπως είπε επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα.
Αύξηση που όπως υποστήριξε, οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό και τον εφησυχασμό.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Πέτσας επικαλούμενος ότι:
Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας.
Άνοδος κρουσμάτων στους νέους
Σημαντική, επίσης, είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες.
Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν – κατά μέσο όρο – ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη.
Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.