Στη Βιέννη θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Επίσης, κατά την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, o Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό.
Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Μπαράζ διπλωματικών επαφών Ν. Δένδια ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και πριν μεταβεί στη Βιέννη, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.
Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, καθώς και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη χθεσινή ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και με τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δένδιας: Η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για την Αν. Μεσόγειο
Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, κατέστησε σαφές κατά τις συναντήσεις του πως η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως υπογράμμισε.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε λόγο για κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε μάλιστα πως το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρότητα κάθε επιθετικότητα από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.