Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Σήμερα θα έχω συνομιλία με την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Μισέλ», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP.
«Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο περνά από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα «δεν θα αφήσει καμιά χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της».
Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διεξάγοντας έρευνες για ενεργειακές πηγές νότια του Καστελλορίζου (Μεΐς στα τουρκικά), όμως η Άγκυρα αρνείται να παραδεχθεί πως το νησί αυτό, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της, περιορίζει το πεδίο δράσης της.
«Το να διεκδικείς θαλάσσια κυριαρχία χρησιμοποιώντας το νησί Μεΐς, που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και στα 580 χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά», ισχυρίσθηκε σήμερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτός θα πρέπει η Τουρκία να κάνει κινήσεις που με τις ενέργειες της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε κλιμάκωση. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον κ. Ερντογάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια και από άλλου ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. Η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα επιχειρεί να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «NEWSROOM».
Ενίσχυση ευρωπαϊκού στόλου στη Μεσόγειο
Σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ κι εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι στρατικοποίηση μιας κατάστασης όπως αυτής που βιώνουμε σήμερα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».