Τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας (03/08, 09:30), ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης του κορονοίού στην Ελλάδα.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα να έχει ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα, η κατάσταση κρίνεται σοβαρή και στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, με τα μέλη της να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όσους ενδεχομένως να έχουν χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα και να περάσει το μήνυμα ότι η χαλάρωση είναι εμπεριέχει κινδύνους.
Επίσης, αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη.
Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή όλο τον Αύγουστο και σε αυτές θα συμμετέχουν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς και ο καθηγητής Επιστήμης Δεδομένων, Κίμων Δρακόπουλος.
Στα 75 τα νέα κρούσματα – Σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα τα περισσότερα
Υπενθυμίζεται ότι, τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 2 Αυγούστου στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ είναι 75. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί και δύο νεκροί.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Από αυτούς 1.290 (27,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.308 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. Δύο (16,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Όσο για τους ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕ, ανέρχονται σε 128.
Τέλος, με τους δύο επιπλέον καταγεγραμμένους θανάτους, οι νεκροί συνολικά στη χώρα ανέρχονται στους 208. Πρόκειται για 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι τα 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 28 σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, και 19 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
- 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,
- 19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης
- 15 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *4 από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
- 13 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, * 11 από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
- 4 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
- 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
- 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.