Οι ειδήσεις βγήκαν νωρίς. Στις πρώτες ερωτήσεις, για τις πρόωρες εκλογές και το φρένο στη φιλολογία για μέτρα. Από εκεί και πέρα, κατά γενική ομολογία, η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού έκανε… κοιλιά και χαρακτηριστικό είναι πως η διάρκειά της ξεπέρασε τις δύο ώρες αντί των 90 λεπτών που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Εκείνο, πάντως, που φαίνεται να ξεχώρισε σημειολογικά είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε έντονα και κατ’ επανάληψη την έκφραση «ζητώ τη στήριξη όλων των πολιτών» και κατέφυγε στο πρώτο πρόσωπο, μη διστάζοντας να αρθρώσει αρκετές φορές τη λέξη «εγώ».
Δηκτικός απέναντι στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τη ΝΔ, φρόντισε, ωστόσο, να μη βάλει στο στόχαστρό του τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο δεν αναφέρθηκε καν ονομαστικά – σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο «πυροβόλησε» αρκετές φορές.
Σαφέστατα απέφυγε τις ευθείες βολές και κατά των κομμάτων της Αριστεράς, δείχνοντας προφανώς ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην αλίευση ψήφων από τη δεξαμενή τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ή, έστω, στη στήριξή τους στο β’ γύρο.
Μηνύματα επιχείρησε να στείλει ο κ. Παπανδρέου και στις Βρυξέλλες, όσον αφορά τα νέα μέτρα, ενώ αρκετές φορές επανέλαβε πως δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, παρά μόνο στοχεύει στη σωτηρία της χώρας, θέλοντας έτσι να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και να δείξει ότι παίρνει πάνω του την προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας.
Εκτενείς ήταν οι αναφορές του και στη διαφθορά, λέγοντας με νόημα πως ήδη από το 2008 όλοι ήξεραν ότι η διαφθορά… βασιλεύει στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο ήταν, τέλος, ότι προσπάθησε να μιλήσει στο θυμικό των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αναφορές στον πατέρα του, στον παππού του και τον «Ανένδοτο» της δεκαετίας του ’60 και συνδέοντας τη στάση τους για την ανεξαρτησία της χώρας από τις ξένες δυνάμεις με το δικό του αγώνα, όπως είπε, για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Πιθανότατα διότι οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πως έχει χάσει το σοσιαλιστικό του χαρακτήρα με τα μέτρα του Μνημονίου έχουν αυξηθεί…
Όμως, το κυρίαρχο ερώτημα πλέον είναι ένα: Πώς θα αντιδράσουν όχι τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο τα κυβερνητικά στελέχη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο «γάντι» που πέταξε ο κ. Παπανδρέου με τις πρόωρες εκλογές.
Διότι πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις και να εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπικά το ρίσκο αυτής της κίνησης. Και βέβαια, πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι πολίτες στις κάλπες της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου…